Informacje Radio Maryja – przepisy z audycji

Alfreda Walkowska
27 wrz 2023
Zupa cebulowa z nutką kasztanową
Składniki: 5-6 dużych cebul 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki kasztanowej 2-3 kromki chleba orkiszowego masło klarowane 1/2 łyżeczki bertramu 1/2 łyżeczki galgantu 1 łyżka hildegardowej przyprawy z galgantem 1 łyżeczka ziół prowansalskich ok. 800 […]

Alfreda Walkowska
23 lis 2022
Seleria – mieszanka przypraw
Sproszkowane nasiona selera Wskazania: choroby reumatyczne, dna moczanowa (artretyzm), zapalenie stawów (artroza), bóle mięśniowo-stawowe, drżenie kończyn, choroba Parkinsona; konieczność odbarczenia tkanki łącznej. Skład: 60 g sproszkowanych nasion selera 20 g […]

Alfreda Walkowska
26 paź 2022
Sivesan – mieszanka z koprem włoskim
Ten uniwersalny środek doskonale wspomaga utrzymanie oraz przywracanie zdrowia. Zapewnia dobry kolor skóry i naturalne trawienie, jest pomocny w dolegliwościach żołądkowych i jelitowych, poprawia przemianę materii, stabilizuje układ krążenia. Zalecany […]

Alfreda Walkowska
23 lut 2022
Ciecierzycowa sałatka z łososiem z makaronem orkiszowym
Składniki: 1 szklanka ugotowanego makaronu orkiszowego (al – dente) np. świderki 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy 2 ugotowane jajka 2 łyżki drobno pokrojonych marynowanych grzybów 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku 2 […]

Alfreda Walkowska
23 lut 2022
Ciecierzycowa sałatka z łososiem z ziarnem orkiszu
Składniki: 1 szklanka ugotowanego siekanego ziarna orkiszu 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy 2 ugotowane jajka 2 łyżki drobno pokrojonych marynowanych grzybów 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku 2 łyżki pokrojonego w cienkie […]

Alfreda Walkowska
26 sty 2022
Galaretka z pigwy
Składniki: 700 g pigwy 500 g cukru trzcinowego Przygotowanie:Pigwę ugotować w małej ilości wody do miękkości, pozostawić przykrytą do studzenia, przetrzeć przez sito, dodać 500 g cukru i mieszając doprowadzać do zagotowania. Gotować 2 minuty (na małym ogniu), potem rozsmarować na […]

Alfreda Walkowska
26 sty 2022
Koprowe „plastry miodu”
Składniki: 100 g cukru pudru trzcinowego 4 łyżki miodu 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka mielonego korzenia galgantu i bertramu 1 tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie:Ważne: Przygotowanie dania jest […]

Alfreda Walkowska
03 mar 2021
Zupy postne
Zupa orkiszowa: grysikowo-warzywna Składniki (dla dwóch osób): 300 g warzyw (fenkuły, zielona fasola, marchew, seler, czerwone buraki, korzeń pietruszki) 2 łyżki grysiku orkiszowego zioła (pokrojone – natka pietruszki, cząber, macierzanka, lubczyk, bluszczyk […]