Kasztanowa słodkość

Składniki: 1 1⁄2 kg miodu odszumowanego 1⁄2 kg mąki kasztanowej mus migdałowy lub mielone migdały 200 g kakao lub tabliczka czekolady po 4 łyżki: pokrojonych daktyli, owoców morwy, rodzynek, ulubionych […]

26 mar 2025

1

203 wyświetlenia

czytaj

Pstrąg z migdałami

Składniki: 2 sprawione pstrągi olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 100 g migdałów posiekanych 2 ząbki czosnku sól 3 szczypty „Mieszanki przypraw z kozieradką” 1⁄2 łyżeczki „Przyprawy do potraw – mieszanki” 1–2 […]

26 mar 2025

1

138 wyświetlenia

czytaj

Pietruszka

1.68 Pietruszka (petrosilinum)Pietruszka jest z natury silna, zawiera ciepło i chłód i rośnie dzięki działaniu wiatru i wilgoci ziemi. Spożywanie surowej pietruszki jest dla człowieka korzystniejsze niż ugotowanej, bowiem po […]

26 mar 2025

2

224 wyświetlenia

czytaj

Różyczki

Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]

26 lut 2025

2

596 wyświetlenia

czytaj

Pierogi orkiszowe

Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]

26 lut 2025

3

606 wyświetlenia

czytaj

Goździk

1.27 Goździk (gariofoles, cariofoles)Goździk jest bardzo gorący i ma w sobie również pewną wilgoć, która daje się odczuć dzięki słodyczy, podobnie jak słodka wil­goć miodu. GłowaJeśli ktoś cierpi z powodu dolegliwości […]

26 lut 2025

3

628 wyświetlenia

czytaj

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

2

911 wyświetlenia

czytaj

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

6

1231 wyświetlenia

czytaj

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

1

930 wyświetlenia

czytaj

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

2

2134 wyświetlenia

czytaj

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

2

683 wyświetlenia

czytaj

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

4

1104 wyświetlenia

czytaj

Tarta dyniowa

Składniki ciasto: 250 g mąki orkiszowej typ 650 125 g masła 1 żółtko 50-60 ml wody sól olej słonecznikowy (do smażenia) masło (do wysmarowania formy) Nadzienie: 2 małe cebule ok. […]

23 paź 2024

4

1101 wyświetlenia

czytaj

Ciasto orkiszowe z pigwą

Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej białej typ650 100 g masła 1 jajko 70 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 4 łyżeczki wody szczypta soli Masa: 2 jajka […]

23 paź 2024

1

916 wyświetlenia

czytaj

Pigwa

Owoce pigwy – Cydoniae Fructus 3.4 Pigwa (quotanus)Pigwa jest bardziej zimna niż ciepła. Drzewo to przypomina przebiegłość, która jest czasem pożyteczna, zaś innym razem nic niewarta. Jednak jego drewno i […]

23 paź 2024

1

808 wyświetlenia

czytaj

Macierzanka

Thymus serpyllum L. 1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum) Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. WysypkaCzłowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w […]

25 wrz 2024

2

1004 wyświetlenia

czytaj

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia udko z kurczaka  farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g  białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa  pietruszka natka […]

25 wrz 2024

2

582 wyświetlenia

czytaj

Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Składniki: 200 g ziarna orkiszu siekanego   100 g  borowików – świeże lub mrożone 1 szalotka 10 g masła 1 g korzenia galgantu w proszku  1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

25 wrz 2024

2

515 wyświetlenia

czytaj

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin