Tort orkiszowy z płatkami róż

Dodano: 26 maj 2021 Alfreda Walkowska

TORT ORKISZOWY Z PŁATKAMI RÓŻ:

Składniki:

  • Biszkopt orkiszowy
  • Krem z kasztanami jadalnymi
  • Konfitura malinowa
  • Syrop wiśniowy
  • Płatki róż

 

BISZKOPT ORKISZOWY

Składniki:

  • 7 jajek (temp. pokojowa – przed użyciem ok. godziny wcześniej wyjąć z lodówki)
  • 180 g mąki orkiszowej typ 650
  • 55 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru pudru trzcinowego

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić. 
W czasie ubijania pojawią się „bąbelki” powietrza, ubijamy nadal, dopiero gdy znikną zaczynamy dodawać cukier puder. 
Co 20-30 sekund dodawać kolejną czubatą łyżkę cukru – cały czas ubijając.
Przesiać mąkę orkiszową i ziemniaczaną.
Dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając aż do połączenia się składników.
Powoli, partiami dodać przesiane mąki, delikatnie mieszając łyżką. 
Należy „pilnować” dna miski, ponieważ tam mąka „lubi” zostawać.
Po otrzymaniu przez masę biszkoptową „puchatej” konsystencji przelać masę do tortownicy. 
Uwaga – brzegów tortownicy nie natłuszczać niczym, jedynie spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 35-40 minut. 
Po upieczeniu, wyjąć ciasto z piekarnika i „rzucić” na blat (z wysokości ok. 20-30 cm), ostudzić.

 

KREM Z KASZTANAMI JADALNYMI

Składniki:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki z kasztanów jadalnych

Przygotowanie:

Schłodzić śmietanę, ubić na sztywno, dodać cukier puder i cynamon. Zmiksować.
Dodać mascarpone, mąkę z kasztanów jadalnych, miksować aż otrzymamy gładki, sztywny krem. 
Należy uważać aby nie powstało masło!

 

SYROP WIŚNIOWY

Składniki:

  • 1 łyżka „wiśniówki”
  • 1 szklanka wody zdatnej do picia

Przygotowanie:

Wiśniówkę wymieszać z wodą.

 

TORT ORKISZOWY Z PŁATKAMI RÓŻ

Przygotowanie:

Schłodzony biszkopt przeciąć na trzy „plastry”. 
Dolny „plaster” biszkoptu ułożyć na talerzu na którym ciasto będzie podawane i krojone. „Plaster” nasączyć syropem wiśniowym.
Wyłożyć malinową konfiturę.
Na dżem nałożyć kolejny „plaster” biszkoptu.
Kolejny „plaster” nasączyć syropem wiśniowym.
Wyłożyć konfiturę malinową.
Nałożyć ostatni plaster biszkoptu.
Na tak powstałe ciasto wyłożyć schłodzony krem z kasztanami jadalnymi pamiętając także o bokach ciasta.
Całość udekorować płatkami róż.



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin