Tort orkiszowy z płatkami róż

Dodano: 26 maj 2021 Alfreda Walkowska

TORT ORKISZOWY Z PŁATKAMI RÓŻ:

Składniki:

  • Biszkopt orkiszowy
  • Krem z kasztanami jadalnymi
  • Konfitura malinowa
  • Syrop wiśniowy
  • Płatki róż

 

BISZKOPT ORKISZOWY

Składniki:

  • 7 jajek (temp. pokojowa – przed użyciem ok. godziny wcześniej wyjąć z lodówki)
  • 180 g mąki orkiszowej typ 650
  • 55 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru pudru trzcinowego

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić. 
W czasie ubijania pojawią się „bąbelki” powietrza, ubijamy nadal, dopiero gdy znikną zaczynamy dodawać cukier puder. 
Co 20-30 sekund dodawać kolejną czubatą łyżkę cukru – cały czas ubijając.
Przesiać mąkę orkiszową i ziemniaczaną.
Dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając aż do połączenia się składników.
Powoli, partiami dodać przesiane mąki, delikatnie mieszając łyżką. 
Należy „pilnować” dna miski, ponieważ tam mąka „lubi” zostawać.
Po otrzymaniu przez masę biszkoptową „puchatej” konsystencji przelać masę do tortownicy. 
Uwaga – brzegów tortownicy nie natłuszczać niczym, jedynie spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 35-40 minut. 
Po upieczeniu, wyjąć ciasto z piekarnika i „rzucić” na blat (z wysokości ok. 20-30 cm), ostudzić.

 

KREM Z KASZTANAMI JADALNYMI

Składniki:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki z kasztanów jadalnych

Przygotowanie:

Schłodzić śmietanę, ubić na sztywno, dodać cukier puder i cynamon. Zmiksować.
Dodać mascarpone, mąkę z kasztanów jadalnych, miksować aż otrzymamy gładki, sztywny krem. 
Należy uważać aby nie powstało masło!

 

SYROP WIŚNIOWY

Składniki:

  • 1 łyżka „wiśniówki”
  • 1 szklanka wody zdatnej do picia

Przygotowanie:

Wiśniówkę wymieszać z wodą.

 

TORT ORKISZOWY Z PŁATKAMI RÓŻ

Przygotowanie:

Schłodzony biszkopt przeciąć na trzy „plastry”. 
Dolny „plaster” biszkoptu ułożyć na talerzu na którym ciasto będzie podawane i krojone. „Plaster” nasączyć syropem wiśniowym.
Wyłożyć malinową konfiturę.
Na dżem nałożyć kolejny „plaster” biszkoptu.
Kolejny „plaster” nasączyć syropem wiśniowym.
Wyłożyć konfiturę malinową.
Nałożyć ostatni plaster biszkoptu.
Na tak powstałe ciasto wyłożyć schłodzony krem z kasztanami jadalnymi pamiętając także o bokach ciasta.
Całość udekorować płatkami róż.



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin