Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Tort orkiszowy z płatkami róż
Dodano: 26 maj 2021 Alfreda Walkowska
TORT ORKISZOWY Z PŁATKAMI RÓŻ:
Składniki:
BISZKOPT ORKISZOWY
Składniki:
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić.
W czasie ubijania pojawią się „bąbelki” powietrza, ubijamy nadal, dopiero gdy znikną zaczynamy dodawać cukier puder.
Co 20-30 sekund dodawać kolejną czubatą łyżkę cukru – cały czas ubijając.
Przesiać mąkę orkiszową i ziemniaczaną.
Dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając aż do połączenia się składników.
Powoli, partiami dodać przesiane mąki, delikatnie mieszając łyżką.
Należy „pilnować” dna miski, ponieważ tam mąka „lubi” zostawać.
Po otrzymaniu przez masę biszkoptową „puchatej” konsystencji przelać masę do tortownicy.
Uwaga – brzegów tortownicy nie natłuszczać niczym, jedynie spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 35-40 minut.
Po upieczeniu, wyjąć ciasto z piekarnika i „rzucić” na blat (z wysokości ok. 20-30 cm), ostudzić.
KREM Z KASZTANAMI JADALNYMI
Składniki:
Przygotowanie:
Schłodzić śmietanę, ubić na sztywno, dodać cukier puder i cynamon. Zmiksować.
Dodać mascarpone, mąkę z kasztanów jadalnych, miksować aż otrzymamy gładki, sztywny krem.
Należy uważać aby nie powstało masło!
SYROP WIŚNIOWY
Składniki:
Przygotowanie:
Wiśniówkę wymieszać z wodą.
TORT ORKISZOWY Z PŁATKAMI RÓŻ
Przygotowanie:
Schłodzony biszkopt przeciąć na trzy „plastry”.
Dolny „plaster” biszkoptu ułożyć na talerzu na którym ciasto będzie podawane i krojone. „Plaster” nasączyć syropem wiśniowym.
Wyłożyć malinową konfiturę.
Na dżem nałożyć kolejny „plaster” biszkoptu.
Kolejny „plaster” nasączyć syropem wiśniowym.
Wyłożyć konfiturę malinową.
Nałożyć ostatni plaster biszkoptu.
Na tak powstałe ciasto wyłożyć schłodzony krem z kasztanami jadalnymi pamiętając także o bokach ciasta.
Całość udekorować płatkami róż.
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]
29 sty 2025