Jesienny deser radości

Dodano: 26 paź 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 8 hildegardowych ciasteczek radości
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 300 ml gęstego jogurtu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki migdałów – w płatkach lub grubo mielonych
  • 2 łyżki owoców morwy
  • 1 łyżka kasztanów jadalnych – ugotowanych, pokruszonych
  • 1 łyżka owoców żurawiny
  • 2 listki mięty

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić na plasterki, ułożyć w naczyniu do zapiekania, pokropić miodem, oprószyć cynamonem. Wstawić na 10-15 minut do rozgrzanego do 170°C piekarnika. Delikatnie zarumienić. Ostudzić.

Na rozgrzanej patelni uprażyć migdały i kasztany. Ostudzić.

Do szklanego naczynia (pucharki, szklanki…) warstwami wyłożyć przygotowane składniki: rozkruszone ciasteczka, jogurt, morwa, uprażone jabłka, migdały z kasztanami, żurawina. Powtórzyć warstwowe wyłożenie produktów. Listki mięty pokroić w bardzo cieniutkie paseczki. Udekorować.



Najnowsze wpisy

Jabłecznik z cynamonem

Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]

22 paź 2025

Pulpety z indyka z patisonami i koprem włoskim

Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]

22 paź 2025

Gałka muszkatołowa

1.21 Gałka muszkatołowa (nux muscata)Gałka muszkatołowa ma w sobie duże ciepło, zaś jej siły stanowią dobrą mieszankę. NastrójSpożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. […]

22 paź 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin