Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Jesienny deser radości
Dodano: 26 paź 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić na plasterki, ułożyć w naczyniu do zapiekania, pokropić miodem, oprószyć cynamonem. Wstawić na 10-15 minut do rozgrzanego do 170°C piekarnika. Delikatnie zarumienić. Ostudzić.
Na rozgrzanej patelni uprażyć migdały i kasztany. Ostudzić.
Do szklanego naczynia (pucharki, szklanki…) warstwami wyłożyć przygotowane składniki: rozkruszone ciasteczka, jogurt, morwa, uprażone jabłka, migdały z kasztanami, żurawina. Powtórzyć warstwowe wyłożenie produktów. Listki mięty pokroić w bardzo cieniutkie paseczki. Udekorować.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025