Jesienny deser radości

Dodano: 26 paź 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 8 hildegardowych ciasteczek radości
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 300 ml gęstego jogurtu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki migdałów – w płatkach lub grubo mielonych
  • 2 łyżki owoców morwy
  • 1 łyżka kasztanów jadalnych – ugotowanych, pokruszonych
  • 1 łyżka owoców żurawiny
  • 2 listki mięty

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić na plasterki, ułożyć w naczyniu do zapiekania, pokropić miodem, oprószyć cynamonem. Wstawić na 10-15 minut do rozgrzanego do 170°C piekarnika. Delikatnie zarumienić. Ostudzić.

Na rozgrzanej patelni uprażyć migdały i kasztany. Ostudzić.

Do szklanego naczynia (pucharki, szklanki…) warstwami wyłożyć przygotowane składniki: rozkruszone ciasteczka, jogurt, morwa, uprażone jabłka, migdały z kasztanami, żurawina. Powtórzyć warstwowe wyłożenie produktów. Listki mięty pokroić w bardzo cieniutkie paseczki. Udekorować.



Najnowsze wpisy

Tiramisu orkiszowe

Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]

25 cze 2025

Wątróbka drobiowa z boczniakami

Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]

25 cze 2025

Nagietek

1.122 Nagietek (calendula)Nagietek jest zimny i wilgotny. Ponadto posiada w sobie dużą zieloną siłę i przeciwdziała truciźnie. OtrucieCzłowiek, który zje lub wypije truciznę i któremu została ona podana, powinien ugotować […]

25 cze 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin