Deser orkiszowy z czereśniami, melisą i kasztanem jadalnym

Dodano: 23 cze 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1/2 l wody
  • 2 łyżki grysiku orkiszowego
  • 2 łyżki mąki kasztanowej
  • 1 łyżka posiekanej melisy
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • 1 szklanka czereśni

Przygotowanie:

Do zimnej wody wsypać grysik orkiszowy i mąkę kasztanową (mąkę z kasztana jadalnego), wymieszać. Zagotować. Gotować 2-3 minuty, mieszać aby nie przywarło.
Dodać posiekaną melisę, wydrylowane czereśnie.
Przełożyć do pucharków, posypać cukrem trzcinowym, udekorować czereśniami.



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin