Deser orkiszowy z czereśniami, melisą i kasztanem jadalnym

Dodano: 23 cze 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1/2 l wody
  • 2 łyżki grysiku orkiszowego
  • 2 łyżki mąki kasztanowej
  • 1 łyżka posiekanej melisy
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • 1 szklanka czereśni

Przygotowanie:

Do zimnej wody wsypać grysik orkiszowy i mąkę kasztanową (mąkę z kasztana jadalnego), wymieszać. Zagotować. Gotować 2-3 minuty, mieszać aby nie przywarło.
Dodać posiekaną melisę, wydrylowane czereśnie.
Przełożyć do pucharków, posypać cukrem trzcinowym, udekorować czereśniami.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin