Babka piaskowa orkiszowa

Dodano: 31 mar 2021

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (typ 650)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • 2 szczypty galgantu w proszku
  • 2 szczypty bertramu w proszku
  • cukier puder trzcinowy (do posypania)

Przygotowanie:
Utrzeć żółtka z masłem, cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodać mąkę orkiszową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, galgant, bertram. Wszystko starannie wymieszać.

Białka ubić na pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem, piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180–200°C ok. 1 godziny.

Po upieczeniu oprószyć babkę trzcinowym cukrem pudrem.

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.