Babka piaskowa orkiszowa

Dodano: 31 mar 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (typ 650)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • 2 szczypty galgantu w proszku
  • 2 szczypty bertramu w proszku
  • cukier puder trzcinowy (do posypania)

Przygotowanie:
Utrzeć żółtka z masłem, cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodać mąkę orkiszową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, galgant, bertram. Wszystko starannie wymieszać.

Białka ubić na pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem, piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180–200°C ok. 1 godziny.

Po upieczeniu oprószyć babkę trzcinowym cukrem pudrem.

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Jabłecznik z cynamonem

Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]

22 paź 2025

Pulpety z indyka z patisonami i koprem włoskim

Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]

22 paź 2025

Gałka muszkatołowa

1.21 Gałka muszkatołowa (nux muscata)Gałka muszkatołowa ma w sobie duże ciepło, zaś jej siły stanowią dobrą mieszankę. NastrójSpożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. […]

22 paź 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin