Tiramisu orkiszowe
Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]
25 cze 2025
Konfitura z pigwy
Dodano: 27 paź 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Dodajemy opcjonalnie:
Przygotowanie:
Owoce pigwy dokładnie umyć (najlepiej używając szczoteczki), nie muszą być obierane ze skórki, przekroić, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w szatkownicy. Wyłożyć do garnka, dodać niewielką ilość wody (1 szklankę lub mniej). Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1 godz. na małym ogniu. Dodać cukier trzcinowy i razem zagotować. Odstawić. Następnego dnia ponownie gotować ok. 1 godz. Można dodać przyprawy, wtedy również razem zagotować.
Gorącą konfiturę wyłożyć do czystych słoiczków i od razu zakręcić.
Konfitura pyszna jest zarówno spożywana na gorąco jako dodatek np. do naleśników, kruchego ciasta czy z makaronem, jak i na zimno np. na chlebie.
Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]
25 cze 2025
Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]
25 cze 2025