Konfitura z pigwy

Dodano: 27 paź 2021

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
  • 2 szklanki (ok. 1⁄2 kg) cukru trzcinowego
  • 1 szklanka wody 

Dodajemy opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka galgantu w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu zmielonego
  • 1⁄2 łyżeczki zmielonych goździków

Przygotowanie:
Owoce pigwy dokładnie umyć (najlepiej używając szczoteczki), nie muszą być obierane ze skórki, przekroić, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w szatkownicy. Wyłożyć do garnka, dodać niewielką ilość wody (1 szklankę lub mniej). Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1 godz. na małym ogniu. Dodać cukier trzcinowy i razem zagotować. Odstawić. Następnego dnia ponownie gotować ok. 1 godz. Można dodać przyprawy, wtedy również razem zagotować. 
Gorącą konfiturę wyłożyć do czystych słoiczków i od razu zakręcić. 
Konfitura pyszna jest zarówno spożywana na gorąco jako dodatek np. do naleśników, kruchego ciasta czy z makaronem, jak i na zimno np. na chlebie.