Konfitura z pigwy

Dodano: 27 paź 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
  • 2 szklanki (ok. 1⁄2 kg) cukru trzcinowego
  • 1 szklanka wody 

Dodajemy opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka galgantu w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu zmielonego
  • 1⁄2 łyżeczki zmielonych goździków

Przygotowanie:
Owoce pigwy dokładnie umyć (najlepiej używając szczoteczki), nie muszą być obierane ze skórki, przekroić, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w szatkownicy. Wyłożyć do garnka, dodać niewielką ilość wody (1 szklankę lub mniej). Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1 godz. na małym ogniu. Dodać cukier trzcinowy i razem zagotować. Odstawić. Następnego dnia ponownie gotować ok. 1 godz. Można dodać przyprawy, wtedy również razem zagotować. 
Gorącą konfiturę wyłożyć do czystych słoiczków i od razu zakręcić. 
Konfitura pyszna jest zarówno spożywana na gorąco jako dodatek np. do naleśników, kruchego ciasta czy z makaronem, jak i na zimno np. na chlebie.



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin