Konfitura z pigwy
Dodano: 27 paź 2021
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy
- 2 szklanki (ok. 1⁄2 kg) cukru trzcinowego
- 1 szklanka wody
Dodajemy opcjonalnie:
- 1 łyżeczka galgantu w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu zmielonego
- 1⁄2 łyżeczki zmielonych goździków
Przygotowanie:
Owoce pigwy dokładnie umyć (najlepiej używając szczoteczki), nie muszą być obierane ze skórki, przekroić, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w szatkownicy. Wyłożyć do garnka, dodać niewielką ilość wody (1 szklankę lub mniej). Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1 godz. na małym ogniu. Dodać cukier trzcinowy i razem zagotować. Odstawić. Następnego dnia ponownie gotować ok. 1 godz. Można dodać przyprawy, wtedy również razem zagotować.
Gorącą konfiturę wyłożyć do czystych słoiczków i od razu zakręcić.
Konfitura pyszna jest zarówno spożywana na gorąco jako dodatek np. do naleśników, kruchego ciasta czy z makaronem, jak i na zimno np. na chlebie.