Konfitura z pigwy

Dodano: 27 paź 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
  • 2 szklanki (ok. 1⁄2 kg) cukru trzcinowego
  • 1 szklanka wody 

Dodajemy opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka galgantu w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu zmielonego
  • 1⁄2 łyżeczki zmielonych goździków

Przygotowanie:
Owoce pigwy dokładnie umyć (najlepiej używając szczoteczki), nie muszą być obierane ze skórki, przekroić, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w szatkownicy. Wyłożyć do garnka, dodać niewielką ilość wody (1 szklankę lub mniej). Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1 godz. na małym ogniu. Dodać cukier trzcinowy i razem zagotować. Odstawić. Następnego dnia ponownie gotować ok. 1 godz. Można dodać przyprawy, wtedy również razem zagotować. 
Gorącą konfiturę wyłożyć do czystych słoiczków i od razu zakręcić. 
Konfitura pyszna jest zarówno spożywana na gorąco jako dodatek np. do naleśników, kruchego ciasta czy z makaronem, jak i na zimno np. na chlebie.



Najnowsze wpisy

Tiramisu orkiszowe

Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]

25 cze 2025

Wątróbka drobiowa z boczniakami

Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]

25 cze 2025

Nagietek

1.122 Nagietek (calendula)Nagietek jest zimny i wilgotny. Ponadto posiada w sobie dużą zieloną siłę i przeciwdziała truciźnie. OtrucieCzłowiek, który zje lub wypije truciznę i któremu została ona podana, powinien ugotować […]

25 cze 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin