Ciasto orkiszowo-migdałowe z marchewkami
Dodano: 27 kwi 2022
Składniki:
- 250 g marchewek – startych
- 200 g cukru trzcinowego
- 1 cytryna – sok
- 100 g mąki orkiszowej białej, typ 650
- 250 g migdałów – mielonych
- 5 jajek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym. Dodać migdały, marchewkę i sok z cytryny. Wymieszać. Do mąki dodać proszek do pieczenia i sól. Połączyć z pozostałymi składnikami.
Całość dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając.
Przygotować formę, najlepiej okrągłą o średnicy ok. 27 cm.
Wysmarować masłem formę, opruszyć mąką orkiszową. Wyłożyć ciasto. Piec 50 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku, w temp. 180°C.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.