Ciasto orkiszowo-migdałowe z marchewkami

Dodano: 27 kwi 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 250 g marchewek – startych
  • 200 g cukru trzcinowego 
  • 1 cytryna – sok
  • 100 g mąki orkiszowej białej, typ 650
  • 250 g migdałów – mielonych 
  • 5 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym. Dodać migdały, marchewkę i sok z cytryny. Wymieszać. Do mąki dodać proszek do pieczenia i sól. Połączyć z pozostałymi składnikami.
Całość dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając.
Przygotować formę, najlepiej okrągłą o średnicy ok. 27 cm.
Wysmarować masłem formę, opruszyć mąką orkiszową. Wyłożyć ciasto. Piec 50 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku, w temp. 180°C.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin