Ciasto orkiszowo-migdałowe z marchewkami

Dodano: 27 kw. 2022

Składniki:

  • 250 g marchewek – startych
  • 200 g cukru trzcinowego 
  • 1 cytryna – sok
  • 100 g mąki orkiszowej białej, typ 650
  • 250 g migdałów – mielonych 
  • 5 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym. Dodać migdały, marchewkę i sok z cytryny. Wymieszać. Do mąki dodać proszek do pieczenia i sól. Połączyć z pozostałymi składnikami.
Całość dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając.
Przygotować formę, najlepiej okrągłą o średnicy ok. 27 cm.
Wysmarować masłem formę, opruszyć mąką orkiszową. Wyłożyć ciasto. Piec 50 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku, w temp. 180°C.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.