Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Ciasto orkiszowo-migdałowe z marchewkami
Dodano: 27 kwi 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym. Dodać migdały, marchewkę i sok z cytryny. Wymieszać. Do mąki dodać proszek do pieczenia i sól. Połączyć z pozostałymi składnikami.
Całość dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając.
Przygotować formę, najlepiej okrągłą o średnicy ok. 27 cm.
Wysmarować masłem formę, opruszyć mąką orkiszową. Wyłożyć ciasto. Piec 50 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku, w temp. 180°C.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025