Ciasto orkiszowo-migdałowe z marchewkami

Dodano: 27 kwi 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 250 g marchewek – startych
  • 200 g cukru trzcinowego 
  • 1 cytryna – sok
  • 100 g mąki orkiszowej białej, typ 650
  • 250 g migdałów – mielonych 
  • 5 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym. Dodać migdały, marchewkę i sok z cytryny. Wymieszać. Do mąki dodać proszek do pieczenia i sól. Połączyć z pozostałymi składnikami.
Całość dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając.
Przygotować formę, najlepiej okrągłą o średnicy ok. 27 cm.
Wysmarować masłem formę, opruszyć mąką orkiszową. Wyłożyć ciasto. Piec 50 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku, w temp. 180°C.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin