„Warzywne żółtko na szybko”

Dodano: 26 sie 2020 Alfreda Walkowska

„Warzywne żółtko na szybko”

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka masła
  • 2 żółtka
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • przyprawy – „Mieszanka z kozieradką”, „Przyprawa do potraw – mieszanka”, po 2-3 szczypty galgantu i bertramu

Przygotowanie:

Na patelni lub w rondelku rozgrzać masło.

Dodać pokrojoną w plastry cukinie, roztarty ząbek czosnku – lekko poddusić.

Dodać obrany ze skórki, pokrojony pomidor.

Żółtka połączyć z posiekanym szczypiorkiem (wymieszać w małej miseczce lub kubeczku), przyprawić.

Dodać do warzyw, delikatnie mieszając połączyć składniki. Po ścięciu się żółtka, potrawa jest gotowa.

Spożywać na ciepło z orkiszowym chlebem. Po ostygnięciu może być smarowidłem do chleba.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin