Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
„Warzywne żółtko na szybko”
Dodano: 26 sie 2020 Alfreda Walkowska
„Warzywne żółtko na szybko”
Składniki:
Przygotowanie:
Na patelni lub w rondelku rozgrzać masło.
Dodać pokrojoną w plastry cukinie, roztarty ząbek czosnku – lekko poddusić.
Dodać obrany ze skórki, pokrojony pomidor.
Żółtka połączyć z posiekanym szczypiorkiem (wymieszać w małej miseczce lub kubeczku), przyprawić.
Dodać do warzyw, delikatnie mieszając połączyć składniki. Po ścięciu się żółtka, potrawa jest gotowa.
Spożywać na ciepło z orkiszowym chlebem. Po ostygnięciu może być smarowidłem do chleba.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025