„Warzywne żółtko na szybko”
Dodano: 26 sie 2020
„Warzywne żółtko na szybko”
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka masła
- 2 żółtka
- łyżka posiekanego szczypiorku
- przyprawy – „Mieszanka z kozieradką”, „Przyprawa do potraw – mieszanka”, po 2-3 szczypty galgantu i bertramu
Przygotowanie:
Na patelni lub w rondelku rozgrzać masło.
Dodać pokrojoną w plastry cukinie, roztarty ząbek czosnku – lekko poddusić.
Dodać obrany ze skórki, pokrojony pomidor.
Żółtka połączyć z posiekanym szczypiorkiem (wymieszać w małej miseczce lub kubeczku), przyprawić.
Dodać do warzyw, delikatnie mieszając połączyć składniki. Po ścięciu się żółtka, potrawa jest gotowa.
Spożywać na ciepło z orkiszowym chlebem. Po ostygnięciu może być smarowidłem do chleba.