Zupa z dyni
Dodano: 28 wrz 2022
Składniki:
- 3–4 l wody
- 1 mała dynia
- 200 g ziarna orkiszu siekanego
- 20 g prażonych pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 1 mała marchewka (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia/pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki bertramu
- 1⁄2 łyżeczki galgantu
- „Przyprawa do potraw – mieszanka”
- 1 łyżka „Hildegardowej mieszanki z galgantem”
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
Przygotowanie:
Ziarno orkiszu:
Ziarno zalać wodą w garnku lub misce (nie na sicie!). Opłukać 2–3 razy, za każdym razem zlewając wodę i dolewając świeżej. Odcedzić.
Zalać wrzącą wodą w proporcji: 1 porcja orkiszu – 2 porcje wody. Gotować na małym ogniu
pod przykryciem 20–30 minut.
Odstawić przykryte na ok. 30 minut.
Zupa z dyni:
W dużym naczyniu krótko podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i marchewkę.
Obrać i pokroić dynię na małe kawałki, dodać do warzyw w naczyniu i smażyć na małym ogniu ok. 30 minut.
Po schłodzeniu zmiksować.
Dodać bertram i galgant, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Zalać wodą, zagotować, gotować 5 minut.
Pestki dyni krótko uprażyć na patelni.
1 łyżkę ugotowanego ziarna przełożyć do miski lub talerza i zalać porcją zupy.
Podawać udekorowane pestkami dyni i kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.
Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.