Zupa z dyni

Dodano: 28 wrz 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 3–4 l wody
  • 1 mała dynia
  • 200 g ziarna orkiszu siekanego
  • 20 g prażonych pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • 1 mała marchewka (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia/pieczenia
  • 1⁄2 łyżeczki bertramu
  • 1⁄2 łyżeczki galgantu
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka”
  • 1 łyżka „Hildegardowej mieszanki z galgantem”
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni 

Przygotowanie:

Ziarno orkiszu:

Ziarno zalać wodą w garnku lub misce (nie na sicie!). Opłukać 2–3 razy, za każdym razem zlewając wodę i dolewając świeżej. Odcedzić.

Zalać wrzącą wodą w proporcji: 1 porcja orkiszu – 2 porcje wody. Gotować na małym ogniu
pod przykryciem 20–30 minut.

Odstawić przykryte na ok. 30 minut.

 

Zupa z dyni:
W dużym naczyniu krótko podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i marchewkę.

Obrać i pokroić dynię na małe kawałki, dodać do warzyw w naczyniu i smażyć na małym ogniu ok. 30 minut.

Po schłodzeniu zmiksować.

Dodać bertram i galgant, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Zalać wodą, zagotować, gotować 5 minut.

Pestki dyni krótko uprażyć na patelni.

1 łyżkę ugotowanego ziarna przełożyć do miski lub talerza i zalać porcją zupy.

Podawać udekorowane pestkami dyni i kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.

 

Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin