Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Zupa z dyni
Dodano: 28 wrz 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Ziarno orkiszu:
Ziarno zalać wodą w garnku lub misce (nie na sicie!). Opłukać 2–3 razy, za każdym razem zlewając wodę i dolewając świeżej. Odcedzić.
Zalać wrzącą wodą w proporcji: 1 porcja orkiszu – 2 porcje wody. Gotować na małym ogniu
pod przykryciem 20–30 minut.
Odstawić przykryte na ok. 30 minut.
Zupa z dyni:
W dużym naczyniu krótko podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i marchewkę.
Obrać i pokroić dynię na małe kawałki, dodać do warzyw w naczyniu i smażyć na małym ogniu ok. 30 minut.
Po schłodzeniu zmiksować.
Dodać bertram i galgant, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Zalać wodą, zagotować, gotować 5 minut.
Pestki dyni krótko uprażyć na patelni.
1 łyżkę ugotowanego ziarna przełożyć do miski lub talerza i zalać porcją zupy.
Podawać udekorowane pestkami dyni i kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.
Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024