Różyczki
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Zupa z dyni
Dodano: 28 wrz 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Ziarno orkiszu:
Ziarno zalać wodą w garnku lub misce (nie na sicie!). Opłukać 2–3 razy, za każdym razem zlewając wodę i dolewając świeżej. Odcedzić.
Zalać wrzącą wodą w proporcji: 1 porcja orkiszu – 2 porcje wody. Gotować na małym ogniu
pod przykryciem 20–30 minut.
Odstawić przykryte na ok. 30 minut.
Zupa z dyni:
W dużym naczyniu krótko podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i marchewkę.
Obrać i pokroić dynię na małe kawałki, dodać do warzyw w naczyniu i smażyć na małym ogniu ok. 30 minut.
Po schłodzeniu zmiksować.
Dodać bertram i galgant, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Zalać wodą, zagotować, gotować 5 minut.
Pestki dyni krótko uprażyć na patelni.
1 łyżkę ugotowanego ziarna przełożyć do miski lub talerza i zalać porcją zupy.
Podawać udekorowane pestkami dyni i kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.
Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]
26 lut 2025