Orkiszowo-malinowo do kawy
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Murzynek
Dodano: 30 gru 2020 Alfreda Walkowska
Murzynek
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, łącznie z suszonymi owocami.
Na koniec do powstałej masy dodać wybrany dżem i wymieszać.
Masę przełożyć do dwóch podłużnych foremek o wymiarach ok. 24 x 10 cm wysmarowanych olejek lub masłem klarowanym i oprószonych mąką orkiszową lub grysikiem orkiszowym. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C.
Pod koniec pieczenia ciasta należy sprawdzić, czy jest gotowe: nakłuć je patyczkiem, który po wyjęciu powinien być suchy. Jeśli patyczek jest oblepiony, ciasto wymaga dalszego pieczenia.
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]
12 wrz 2024