Murzynek

Dodano: 30 gru 2020 Alfreda Walkowska

Murzynek

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej białej – typ 650
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1⁄2 szklanki oleju słonecznikowego lub kokosowego
  • 1 szklanka mleka lub serwatki
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1⁄2 łyżeczki galgantu
  • 1⁄2 łyżeczki bertramu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 200 – 300 g (słoiczek) ulubionego dżemu (z pigwy, wiśni lub malin)
  • 1 łyżka owoców morwy
  • 1 łyżka żurawiny

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, łącznie z suszonymi owocami.
Na koniec do powstałej masy dodać wybrany dżem i wymieszać.

Masę przełożyć do dwóch podłużnych foremek o wymiarach ok. 24 x 10 cm wysmarowanych olejek lub masłem klarowanym i oprószonych mąką orkiszową lub grysikiem orkiszowym. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C.

Pod koniec pieczenia ciasta należy sprawdzić, czy jest gotowe: nakłuć je patyczkiem, który po wyjęciu powinien być suchy. Jeśli patyczek jest oblepiony, ciasto wymaga dalszego pieczenia.



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin