Murzynek

Dodano: 30 gru 2020 Alfreda Walkowska

Murzynek

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej białej – typ 650
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1⁄2 szklanki oleju słonecznikowego lub kokosowego
  • 1 szklanka mleka lub serwatki
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1⁄2 łyżeczki galgantu
  • 1⁄2 łyżeczki bertramu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 200 – 300 g (słoiczek) ulubionego dżemu (z pigwy, wiśni lub malin)
  • 1 łyżka owoców morwy
  • 1 łyżka żurawiny

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, łącznie z suszonymi owocami.
Na koniec do powstałej masy dodać wybrany dżem i wymieszać.

Masę przełożyć do dwóch podłużnych foremek o wymiarach ok. 24 x 10 cm wysmarowanych olejek lub masłem klarowanym i oprószonych mąką orkiszową lub grysikiem orkiszowym. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C.

Pod koniec pieczenia ciasta należy sprawdzić, czy jest gotowe: nakłuć je patyczkiem, który po wyjęciu powinien być suchy. Jeśli patyczek jest oblepiony, ciasto wymaga dalszego pieczenia.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin