Murzynek
Dodano: 30 gru 2020
Murzynek
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej białej – typ 650
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 1⁄2 szklanki oleju słonecznikowego lub kokosowego
- 1 szklanka mleka lub serwatki
- 1 łyżka cynamonu
- 1⁄2 łyżeczki galgantu
- 1⁄2 łyżeczki bertramu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 200 – 300 g (słoiczek) ulubionego dżemu (z pigwy, wiśni lub malin)
- 1 łyżka owoców morwy
- 1 łyżka żurawiny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, łącznie z suszonymi owocami.
Na koniec do powstałej masy dodać wybrany dżem i wymieszać.
Masę przełożyć do dwóch podłużnych foremek o wymiarach ok. 24 x 10 cm wysmarowanych olejek lub masłem klarowanym i oprószonych mąką orkiszową lub grysikiem orkiszowym. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C.
Pod koniec pieczenia ciasta należy sprawdzić, czy jest gotowe: nakłuć je patyczkiem, który po wyjęciu powinien być suchy. Jeśli patyczek jest oblepiony, ciasto wymaga dalszego pieczenia.