Pizza orkiszowa
Dodano: 30 gru 2020 Alfreda Walkowska
Pizza orkiszowa
Składniki:
- 370 g mąki orkiszowej typ 650
- 200 ml wody letniej
- 25 g drożdży
- 5 łyżek oleju słonecznikowego / winogronowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Dodatki:
- Mały słoiczek koncentratu pomidorowego / pesto
- 200 g pieczarek
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g szynki drobiowej/ tuńczyk w oleju
- rukola
Ok. 250 g sera mozzarella lub sera koziego
Przyprawy:
- Galgant
- Bertram
- Przyprawa do potraw – mieszanka
- Mieszanka z kozieradką
- Bazylia – świeża lub suszona
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 220°C.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą, dobrze wyrobić, podsypując mąką. Ciasto nie powinno się kleić, ma być „jedwabne”, przyjemne w zagniataniu.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przełożyć na blachę „jak do piekarnika” wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto posmarować cienką warstwą koncentratu pomidorowego rozcieńczonego wodą (np. 2 łyżki koncentratu na 1 łyżkę wody) lub pesto. Układać wszystkie pokrojone dodatki według dowolnej kolejności.
Piec pizzę 15–20 minut. Następnie wyjąć, posypać serem mozzarella i ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut.
Gotową pizzę można ozdobić liśćmi rukoli, skropić olejem dyniowym. Podawać na ciepło.
Jak dodatki do wyboru – opcjonalnie:
ryba, jajko pokrojone, ogórek kiszony pokrojony w plastry, brokuły, szpinak, ciecierzyca, migdały posiekane, ugotowane lub uprażone ziarno orkiszu, rozkruszone ugotowane kasztany.
Ser mozzarela można zastąpić serem kozim twardym lub twarogiem.
Do potraw zawierających ser wskazane jest dodanie kminu rzymskiego lub mieszanki z kozieradką.