Pizza orkiszowa

Dodano: 30 gru 2020 Alfreda Walkowska

Pizza orkiszowa

Składniki:

  • 370 g mąki orkiszowej typ 650
  • 200 ml wody letniej
  • 25 g drożdży
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego / winogronowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

Dodatki:

  • Mały słoiczek koncentratu pomidorowego / pesto
  • 200 g pieczarek
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g szynki drobiowej/ tuńczyk w oleju
  • rukola

Ok. 250 g sera mozzarella lub sera koziego

Przyprawy:

  • Galgant
  • Bertram
  • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • Mieszanka z kozieradką
  • Bazylia – świeża lub suszona

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 220°C.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą, dobrze wyrobić, podsypując mąką. Ciasto nie powinno się kleić, ma być „jedwabne”, przyjemne w zagniataniu.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przełożyć na blachę „jak do piekarnika” wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto posmarować cienką warstwą koncentratu pomidorowego rozcieńczonego wodą (np. 2 łyżki koncentratu na 1 łyżkę wody) lub pesto. Układać wszystkie pokrojone dodatki według dowolnej kolejności.
Piec pizzę 15–20 minut. Następnie wyjąć, posypać serem mozzarella i ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut.
Gotową pizzę można ozdobić liśćmi rukoli, skropić olejem dyniowym. Podawać na ciepło.

Jak dodatki do wyboru – opcjonalnie:
ryba, jajko pokrojone, ogórek kiszony pokrojony w plastry, brokuły, szpinak, ciecierzyca, migdały posiekane, ugotowane lub uprażone ziarno orkiszu, rozkruszone ugotowane kasztany.

Ser mozzarela można zastąpić serem kozim twardym lub twarogiem.

Do potraw zawierających ser wskazane jest dodanie kminu rzymskiego lub mieszanki z kozieradką.



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin