Pizza orkiszowa

Dodano: 30 gru 2020 Alfreda Walkowska

Pizza orkiszowa

Składniki:

  • 370 g mąki orkiszowej typ 650
  • 200 ml wody letniej
  • 25 g drożdży
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego / winogronowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

Dodatki:

  • Mały słoiczek koncentratu pomidorowego / pesto
  • 200 g pieczarek
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g szynki drobiowej/ tuńczyk w oleju
  • rukola

Ok. 250 g sera mozzarella lub sera koziego

Przyprawy:

  • Galgant
  • Bertram
  • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • Mieszanka z kozieradką
  • Bazylia – świeża lub suszona

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 220°C.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą, dobrze wyrobić, podsypując mąką. Ciasto nie powinno się kleić, ma być „jedwabne”, przyjemne w zagniataniu.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przełożyć na blachę „jak do piekarnika” wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto posmarować cienką warstwą koncentratu pomidorowego rozcieńczonego wodą (np. 2 łyżki koncentratu na 1 łyżkę wody) lub pesto. Układać wszystkie pokrojone dodatki według dowolnej kolejności.
Piec pizzę 15–20 minut. Następnie wyjąć, posypać serem mozzarella i ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut.
Gotową pizzę można ozdobić liśćmi rukoli, skropić olejem dyniowym. Podawać na ciepło.

Jak dodatki do wyboru – opcjonalnie:
ryba, jajko pokrojone, ogórek kiszony pokrojony w plastry, brokuły, szpinak, ciecierzyca, migdały posiekane, ugotowane lub uprażone ziarno orkiszu, rozkruszone ugotowane kasztany.

Ser mozzarela można zastąpić serem kozim twardym lub twarogiem.

Do potraw zawierających ser wskazane jest dodanie kminu rzymskiego lub mieszanki z kozieradką.



Najnowsze wpisy

Macierzanka

Thymus serpyllum L. 1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum) Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. WysypkaCzłowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w […]

25 wrz 2024

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia udko z kurczaka  farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g  białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa  pietruszka natka […]

25 wrz 2024

Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Składniki: 200 g ziarna orkiszu siekanego   100 g  borowików – świeże lub mrożone 1 szalotka 10 g masła 1 g korzenia galgantu w proszku  1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

25 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin