Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Pizza orkiszowa
Dodano: 30 gru 2020 Alfreda Walkowska
Pizza orkiszowa
Składniki:
Dodatki:
Ok. 250 g sera mozzarella lub sera koziego
Przyprawy:
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 220°C.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą, dobrze wyrobić, podsypując mąką. Ciasto nie powinno się kleić, ma być „jedwabne”, przyjemne w zagniataniu.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przełożyć na blachę „jak do piekarnika” wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto posmarować cienką warstwą koncentratu pomidorowego rozcieńczonego wodą (np. 2 łyżki koncentratu na 1 łyżkę wody) lub pesto. Układać wszystkie pokrojone dodatki według dowolnej kolejności.
Piec pizzę 15–20 minut. Następnie wyjąć, posypać serem mozzarella i ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut.
Gotową pizzę można ozdobić liśćmi rukoli, skropić olejem dyniowym. Podawać na ciepło.
Jak dodatki do wyboru – opcjonalnie:
ryba, jajko pokrojone, ogórek kiszony pokrojony w plastry, brokuły, szpinak, ciecierzyca, migdały posiekane, ugotowane lub uprażone ziarno orkiszu, rozkruszone ugotowane kasztany.
Ser mozzarela można zastąpić serem kozim twardym lub twarogiem.
Do potraw zawierających ser wskazane jest dodanie kminu rzymskiego lub mieszanki z kozieradką.
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]
29 sty 2025