Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Gołąbki orkiszowe
Dodano: 21 gru 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Marchewki, seler, cebule i czosnek drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Podsmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem 2 łyżek oleju następnie poddusić w garnku pod przykryciem 15 – 20 minut (z niewielką ilością wody).
Ziarno orkiszu i ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Połączyć warzywa, zmielone mięso, ugotowane ziarno i ryż. Starannie wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić do smaku.
Liście kapusty pekińskiej umyć, osuszyć, zamoczyć na kilka sekund we wrzątku.
Na środek każdego liścia nakładać nadzienie i zawijać gołąbki. Dno naczynia wyłożyć sparzonymi liśćmi kapusty, polać 2 łyżkami oleju, na nich układać gołąbki, wierzch również przykryć liśćmi. Zalać ¼ l wrzącej, osolonej wody i gotować na małym ogniu ok. 1 godziny.
Podawać z sosem pomidorowym.
Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025