Gołąbki orkiszowe

Dodano: 21 gru 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 2 szklanki siekanego ziarna orkiszu
  • ½ szklanki ryżu pełnoziarnistego
  • ½ kg drobiowego mięsa mielonego
  • 5 marchewek
  • ½ selera
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ⅓ łyżeczki galgantu
  • ⅓ łyżeczki bertramu
  • 1 łyżeczka “Przyprawy do potraw – mieszanki”
  • ½ łyżeczki “Mieszanki przypraw z kozieradką”
  • ½ łyżeczki hyzopu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • 4-5 łyżek oleju słonecznikowego do smażenia/pieczenia   
  • 2-3 kapusty pekińskie

Przygotowanie:

Marchewki, seler, cebule i czosnek drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Podsmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem 2 łyżek oleju następnie poddusić w garnku pod przykryciem 15 – 20 minut (z niewielką ilością wody). 

Ziarno orkiszu i ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

Połączyć warzywa, zmielone mięso, ugotowane ziarno i ryż. Starannie wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić do smaku.

Liście kapusty pekińskiej umyć, osuszyć, zamoczyć na kilka sekund we wrzątku.
Na środek każdego liścia nakładać nadzienie i zawijać gołąbki. Dno naczynia wyłożyć sparzonymi liśćmi kapusty, polać 2 łyżkami oleju, na nich układać gołąbki, wierzch również przykryć liśćmi. Zalać ¼ l wrzącej, osolonej wody i gotować na małym ogniu ok. 1 godziny. 

Podawać z sosem pomidorowym.

Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin