Gołąbki orkiszowe

Dodano: 21 gru 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 2 szklanki siekanego ziarna orkiszu
  • ½ szklanki ryżu pełnoziarnistego
  • ½ kg drobiowego mięsa mielonego
  • 5 marchewek
  • ½ selera
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ⅓ łyżeczki galgantu
  • ⅓ łyżeczki bertramu
  • 1 łyżeczka “Przyprawy do potraw – mieszanki”
  • ½ łyżeczki “Mieszanki przypraw z kozieradką”
  • ½ łyżeczki hyzopu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • 4-5 łyżek oleju słonecznikowego do smażenia/pieczenia   
  • 2-3 kapusty pekińskie

Przygotowanie:

Marchewki, seler, cebule i czosnek drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Podsmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem 2 łyżek oleju następnie poddusić w garnku pod przykryciem 15 – 20 minut (z niewielką ilością wody). 

Ziarno orkiszu i ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

Połączyć warzywa, zmielone mięso, ugotowane ziarno i ryż. Starannie wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić do smaku.

Liście kapusty pekińskiej umyć, osuszyć, zamoczyć na kilka sekund we wrzątku.
Na środek każdego liścia nakładać nadzienie i zawijać gołąbki. Dno naczynia wyłożyć sparzonymi liśćmi kapusty, polać 2 łyżkami oleju, na nich układać gołąbki, wierzch również przykryć liśćmi. Zalać ¼ l wrzącej, osolonej wody i gotować na małym ogniu ok. 1 godziny. 

Podawać z sosem pomidorowym.

Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin