Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Gołąbki orkiszowe
Dodano: 21 gru 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Marchewki, seler, cebule i czosnek drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Podsmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem 2 łyżek oleju następnie poddusić w garnku pod przykryciem 15 – 20 minut (z niewielką ilością wody).
Ziarno orkiszu i ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Połączyć warzywa, zmielone mięso, ugotowane ziarno i ryż. Starannie wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić do smaku.
Liście kapusty pekińskiej umyć, osuszyć, zamoczyć na kilka sekund we wrzątku.
Na środek każdego liścia nakładać nadzienie i zawijać gołąbki. Dno naczynia wyłożyć sparzonymi liśćmi kapusty, polać 2 łyżkami oleju, na nich układać gołąbki, wierzch również przykryć liśćmi. Zalać ¼ l wrzącej, osolonej wody i gotować na małym ogniu ok. 1 godziny.
Podawać z sosem pomidorowym.
Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025