Gołąbki orkiszowe
Dodano: 21 gru 2022
Składniki:
- 2 szklanki siekanego ziarna orkiszu
- ½ szklanki ryżu pełnoziarnistego
- ½ kg drobiowego mięsa mielonego
- 5 marchewek
- ½ selera
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- ⅓ łyżeczki galgantu
- ⅓ łyżeczki bertramu
- 1 łyżeczka “Przyprawy do potraw – mieszanki”
- ½ łyżeczki “Mieszanki przypraw z kozieradką”
- ½ łyżeczki hyzopu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki masła klarowanego
- 4-5 łyżek oleju słonecznikowego do smażenia/pieczenia
- 2-3 kapusty pekińskie
Przygotowanie:
Marchewki, seler, cebule i czosnek drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Podsmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem 2 łyżek oleju następnie poddusić w garnku pod przykryciem 15 – 20 minut (z niewielką ilością wody).
Ziarno orkiszu i ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Połączyć warzywa, zmielone mięso, ugotowane ziarno i ryż. Starannie wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić do smaku.
Liście kapusty pekińskiej umyć, osuszyć, zamoczyć na kilka sekund we wrzątku.
Na środek każdego liścia nakładać nadzienie i zawijać gołąbki. Dno naczynia wyłożyć sparzonymi liśćmi kapusty, polać 2 łyżkami oleju, na nich układać gołąbki, wierzch również przykryć liśćmi. Zalać ¼ l wrzącej, osolonej wody i gotować na małym ogniu ok. 1 godziny.
Podawać z sosem pomidorowym.
Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.