Tarta orkiszowa

Dodano: 22 mar 2023 Alfreda Walkowska

Wykonując makaroniki, wykorzystaliśmy 4 białka. Aby wykorzystać również 4 żółtka, które nam zostały, poniżej bardzo prosty przepis na tartę, którą możemy wypełnić świeżymi owocami, ulubionym dżemem, ale również świeżym pomidorem, sałatą, albo szpinakiem. Wariacji i możliwości jest wiele, w zależności od tego, kto co bardziej lubi.

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 100 g masła
  • 150 g mąki orkiszowej (typ 650)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć. Uformować kulę. Odstawić na bok, aby ciasto odpoczęło. Można zawinąć woskowijką (albo folią spożywczą).

Przygotować obręcze do tart (są to specjalne obręcze, których boki obręczy mają małe dziurki).

Po chwili kulkę dzielimy na cztery kawałki (ćwiartki).

Obręcze umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej z nich wkładamy po jednym kawałku ciasta. Każdy kawałek rozciągamy palcami i wypełniamy całość obręczy, wyciągając na brzegach kilka milimetrów ciasta powyżej jej zakończenia.

Po wypełnieniu wszystkich obręczy nakłuwamy ciasto widelcem.

Tarty pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.

Tarty podczas pieczenia zrumienią się. Po upieczeniu odczekać, aż tarty wystygną. Wystudzone tarty można wypełnić na słodko lub słono. Można je też wypełnić masą do makaroników (kasztanowo-czekoladową), posypując całość migdałami, bądź użyć dżemu porzeczkowym i całość również posypać.

Można je także serwować „wytrawnie” np. z serem, pomidorami, szczypiorkiem… Wariacji jest wiele, każda wersja będzie smakować doskonale z orkiszowymi tartami.

Fragment z kwartalnika „Hildegarda” VIII 2022 nr 1/2 (29 i 30)



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin