Tarta orkiszowa

Dodano: 22 mar 2023

Wykonując makaroniki, wykorzystaliśmy 4 białka. Aby wykorzystać również 4 żółtka, które nam zostały, poniżej bardzo prosty przepis na tartę, którą możemy wypełnić świeżymi owocami, ulubionym dżemem, ale również świeżym pomidorem, sałatą, albo szpinakiem. Wariacji i możliwości jest wiele, w zależności od tego, kto co bardziej lubi.

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 100 g masła
  • 150 g mąki orkiszowej (typ 650)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć. Uformować kulę. Odstawić na bok, aby ciasto odpoczęło. Można zawinąć woskowijką (albo folią spożywczą).

Przygotować obręcze do tart (są to specjalne obręcze, których boki obręczy mają małe dziurki).

Po chwili kulkę dzielimy na cztery kawałki (ćwiartki).

Obręcze umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej z nich wkładamy po jednym kawałku ciasta. Każdy kawałek rozciągamy palcami i wypełniamy całość obręczy, wyciągając na brzegach kilka milimetrów ciasta powyżej jej zakończenia.

Po wypełnieniu wszystkich obręczy nakłuwamy ciasto widelcem.

Tarty pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.

Tarty podczas pieczenia zrumienią się. Po upieczeniu odczekać, aż tarty wystygną. Wystudzone tarty można wypełnić na słodko lub słono. Można je też wypełnić masą do makaroników (kasztanowo-czekoladową), posypując całość migdałami, bądź użyć dżemu porzeczkowym i całość również posypać.

Można je także serwować „wytrawnie” np. z serem, pomidorami, szczypiorkiem… Wariacji jest wiele, każda wersja będzie smakować doskonale z orkiszowymi tartami.

Fragment z kwartalnika „Hildegarda” VIII 2022 nr 1/2 (29 i 30)