Orkiszowe kluski kładzione z okrasą

Dodano: 26 lip 2023 Alfreda Walkowska

Orkiszowe kluski kładzione z okrasą

Składniki:

  • 2 jajka 
  • 4 łyżki wody
  • 4 szczypty soli
  • 10 łyżek mąki orkiszowej biąłej typ 650 – (ok. 1 szklanki)

Przygotowanie:
Do miski wybić jajka, roztrzepać, dodać wodę, sól. Dobrze wymieszać np. małą trzepaczką. 
Dodawać po 1 łyżce mąkę i mieszać, aby powstawała jednolita gęsta, ciągnąca się masa. 
W garnku zagotować wodę, posolić. Nabierać ciasto łyżką, wkładać do wrzącej wody. 
Zacząć od zanurzenia łyżki we wrzącej wodzie i kolejno wkładać kluski.
Gotować ok. 5 minut.

Okrasa do klusek:

  • 1 łyżka masła
  • 1 mały pomidor
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • galgant, bertram, przyprawa do potraw – mieszanka

Masło rozgrzać, dodać pokrojony pomidor, rozgnieciony i drobno pokrojony czosnek, po chwili pozostałe składniki. Krótko 1-2 minuty rozgrzewać. Wyłożyć na kluski.




Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin