Orkiszowe kluski kładzione z okrasą

Dodano: 26 lip 2023

Orkiszowe kluski kładzione z okrasą

Składniki:

  • 2 jajka 
  • 4 łyżki wody
  • 4 szczypty soli
  • 10 łyżek mąki orkiszowej biąłej typ 650 – (ok. 1 szklanki)

Przygotowanie:
Do miski wybić jajka, roztrzepać, dodać wodę, sól. Dobrze wymieszać np. małą trzepaczką. 
Dodawać po 1 łyżce mąkę i mieszać, aby powstawała jednolita gęsta, ciągnąca się masa. 
W garnku zagotować wodę, posolić. Nabierać ciasto łyżką, wkładać do wrzącej wody. 
Zacząć od zanurzenia łyżki we wrzącej wodzie i kolejno wkładać kluski.
Gotować ok. 5 minut.

Okrasa do klusek:

  • 1 łyżka masła
  • 1 mały pomidor
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • galgant, bertram, przyprawa do potraw – mieszanka

Masło rozgrzać, dodać pokrojony pomidor, rozgnieciony i drobno pokrojony czosnek, po chwili pozostałe składniki. Krótko 1-2 minuty rozgrzewać. Wyłożyć na kluski.