Orlik

Dodano: 26 lip 2023 Alfreda Walkowska

1.133 Orlik (agleia, acoleia, aquileia) 

Orlik jest bardziej zimny niż ciepły. 

(…)

Zaflegmienie
Kto wydala dużo flegmy, ten powinien zamarynować orlika w miodzie i często go jeść. Zmniejszy on ilość flegmy i oczyści go, bowiem chłód orlika zmieszany z ciepłem miodu zmniejsza ilość flegmy, która pochodzi z ciepłych i zimnych soków. 

Gorączka
Kto ma gorączkę, ten powinien rozetrzeć orlika, jego sok wycisnąć przez ściereczkę, dodać go do wina i często pić ten napój, a poczuje się lepiej, bowiem to ziele zmieszane z ciepłem wina tłumi szkodliwe żary gorączki. 

Św. Hildegarda z Bingen

Kuracja orlikiem (Aquilegia vulgaris)

Wskazania: 
polipy, obrzęk węzłów chłonnych w przebiegu chorób górnych dróg oddechowych (m.in. zapalenie migdałków, szkarlatyna, błonica, ogniska ropne w uchu, zębach), objawy alergiczne, zaflegmienie, gorączka.

Uwaga, przypominamy nie należy przekraczać w kuracji zaleconych ilości.

Sposoby stosowania:

  • obrzęk węzłów chłonnych, polipy – świeże listki lub proszek orlika z sokiem,
  • zaflegmienie – proszek z orlika z miodem, 
  • gorączka, stan podgorączkowy przewlekły (także stany alergiczne) – sok z orlika lub orlik w winie.

Przygotowanie i stosowanie:

  • stosować w zależności od wieku i wagi, pamietając o robieniu przerw w podawaniu. 

Świeże ziele orlika

  • 1 x dziennie 1 listek.

Sok z orlika

  • 3-4 razy dziennie, dorośli 7-8 kropel, dzieci 3-4 krople. 

Miód z orlikiem 

  • garść liści umyć, pokroić i zalać rozgrzanym, odszumowanym miodem, pozostawić w słoiku,
  • osoby dorosłe 2 razy dziennie po 1 płaskiej łyżeczce, dzieci 3 razy dziennie po szczypcie,
  • po 2 tygodniach stosowania należy zrobić przerwę, po której kurację można powtórzyć.

Sok z orlika ze sproszkowanym orlikiem 

  • 20-30 ml soku zmieszać ze sproszkowanym wysuszonym orlikiem w ilości 30-50 g,
  • podawać najlepiej z musem jabłkowym, 2 razy dziennie po niecałej łyżeczce, dzieciom po szczypcie. Po 1 miesiacu zrobić przerwę na jeden miesiąc i ewentualnie powtórzyć terapię.

Orlik w winie 

  • 1 łyżeczkę soku z orlika połączyć z 1 łyżką wina – podawać 1 raz dziennie (dzieciom odpowiednio mniej). Po 2-4 tygodniach przerwa 1-2 tygodnie i można ponowić podawanie.


Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin