Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Orlik
Dodano: 26 lip 2023 Alfreda Walkowska
1.133 Orlik (agleia, acoleia, aquileia)
Orlik jest bardziej zimny niż ciepły.
(…)
Zaflegmienie
Kto wydala dużo flegmy, ten powinien zamarynować orlika w miodzie i często go jeść. Zmniejszy on ilość flegmy i oczyści go, bowiem chłód orlika zmieszany z ciepłem miodu zmniejsza ilość flegmy, która pochodzi z ciepłych i zimnych soków.Gorączka
Kto ma gorączkę, ten powinien rozetrzeć orlika, jego sok wycisnąć przez ściereczkę, dodać go do wina i często pić ten napój, a poczuje się lepiej, bowiem to ziele zmieszane z ciepłem wina tłumi szkodliwe żary gorączki.
Św. Hildegarda z Bingen
Kuracja orlikiem (Aquilegia vulgaris)
Wskazania:
polipy, obrzęk węzłów chłonnych w przebiegu chorób górnych dróg oddechowych (m.in. zapalenie migdałków, szkarlatyna, błonica, ogniska ropne w uchu, zębach), objawy alergiczne, zaflegmienie, gorączka.
Uwaga, przypominamy nie należy przekraczać w kuracji zaleconych ilości.
Sposoby stosowania:
Przygotowanie i stosowanie:
Świeże ziele orlika
Sok z orlika
Miód z orlikiem
Sok z orlika ze sproszkowanym orlikiem
Orlik w winie
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]
29 sty 2025