Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Orlik
Dodano: 26 lip 2023 Alfreda Walkowska
1.133 Orlik (agleia, acoleia, aquileia)
Orlik jest bardziej zimny niż ciepły.
(…)
Zaflegmienie
Kto wydala dużo flegmy, ten powinien zamarynować orlika w miodzie i często go jeść. Zmniejszy on ilość flegmy i oczyści go, bowiem chłód orlika zmieszany z ciepłem miodu zmniejsza ilość flegmy, która pochodzi z ciepłych i zimnych soków.Gorączka
Kto ma gorączkę, ten powinien rozetrzeć orlika, jego sok wycisnąć przez ściereczkę, dodać go do wina i często pić ten napój, a poczuje się lepiej, bowiem to ziele zmieszane z ciepłem wina tłumi szkodliwe żary gorączki.
Św. Hildegarda z Bingen
Kuracja orlikiem (Aquilegia vulgaris)
Wskazania:
polipy, obrzęk węzłów chłonnych w przebiegu chorób górnych dróg oddechowych (m.in. zapalenie migdałków, szkarlatyna, błonica, ogniska ropne w uchu, zębach), objawy alergiczne, zaflegmienie, gorączka.
Uwaga, przypominamy nie należy przekraczać w kuracji zaleconych ilości.
Sposoby stosowania:
Przygotowanie i stosowanie:
Świeże ziele orlika
Sok z orlika
Miód z orlikiem
Sok z orlika ze sproszkowanym orlikiem
Orlik w winie
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025