Orkiszowo-malinowo do kawy
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Podpłomyk orkiszowy z macierzanką
Dodano: 23 mar 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na min 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C. Ciasto podzielić na 4 równe części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Skropić delikatnie olejem słonecznikowym.
Jedną część ciasta wyłożyć na blaszce, delikatnie rozsunąć, rozłożyć palcami tak, aby ciasto było cienkie. Posypać solą.
Piec przez ok. 10 minut do momentu zarumienienia się ciasta. Podawać na ciepło.
Podobnie postąpić z kolejnymi częściami.
Kto ma słaby i jakby pusty mózg, niech utłucze na proszek macierzankę, zmiesza ją z wodą i drobną mąką i w ten sposób przyrządzi ciasteczka. Niech spożywa je często, a stan jego mózgu ulegnie poprawie.
Fragment z dzieła św. Hildegardy z Bingen „Physica”
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]
12 wrz 2024