Podpłomyk orkiszowy z macierzanką

Dodano: 23 mar 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej typ 650
  • 250 ml wody
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka macierzanki – ziele macierzanki suszone sproszkowane lub świeże posiekane
  • olej słonecznikowy do wysmarowania blachy
  • sól

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na min 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C. Ciasto podzielić na 4 równe części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Skropić delikatnie olejem słonecznikowym.
Jedną część ciasta wyłożyć na blaszce, delikatnie rozsunąć, rozłożyć palcami tak, aby ciasto było cienkie. Posypać solą.
Piec przez ok. 10 minut do momentu zarumienienia się ciasta. Podawać na ciepło.
Podobnie postąpić z kolejnymi częściami.

Kto ma słaby i jakby pusty mózg, niech utłucze na proszek macierzankę, zmiesza ją z wodą i drobną mąką i w ten sposób przyrządzi ciasteczka. Niech spożywa je często, a stan jego mózgu ulegnie poprawie. 

Fragment z dzieła św. Hildegardy z Bingen „Physica”



Najnowsze wpisy

Jabłecznik z cynamonem

Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]

22 paź 2025

Pulpety z indyka z patisonami i koprem włoskim

Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]

22 paź 2025

Gałka muszkatołowa

1.21 Gałka muszkatołowa (nux muscata)Gałka muszkatołowa ma w sobie duże ciepło, zaś jej siły stanowią dobrą mieszankę. NastrójSpożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. […]

22 paź 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin