Podpłomyk orkiszowy z macierzanką

Dodano: 23 mar 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej typ 650
  • 250 ml wody
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka macierzanki – ziele macierzanki suszone sproszkowane lub świeże posiekane
  • olej słonecznikowy do wysmarowania blachy
  • sól

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na min 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C. Ciasto podzielić na 4 równe części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Skropić delikatnie olejem słonecznikowym.
Jedną część ciasta wyłożyć na blaszce, delikatnie rozsunąć, rozłożyć palcami tak, aby ciasto było cienkie. Posypać solą.
Piec przez ok. 10 minut do momentu zarumienienia się ciasta. Podawać na ciepło.
Podobnie postąpić z kolejnymi częściami.

Kto ma słaby i jakby pusty mózg, niech utłucze na proszek macierzankę, zmiesza ją z wodą i drobną mąką i w ten sposób przyrządzi ciasteczka. Niech spożywa je często, a stan jego mózgu ulegnie poprawie. 

Fragment z dzieła św. Hildegardy z Bingen „Physica”



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin