Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Podpłomyk orkiszowy z macierzanką
Dodano: 23 mar 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na min 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C. Ciasto podzielić na 4 równe części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Skropić delikatnie olejem słonecznikowym.
Jedną część ciasta wyłożyć na blaszce, delikatnie rozsunąć, rozłożyć palcami tak, aby ciasto było cienkie. Posypać solą.
Piec przez ok. 10 minut do momentu zarumienienia się ciasta. Podawać na ciepło.
Podobnie postąpić z kolejnymi częściami.
Kto ma słaby i jakby pusty mózg, niech utłucze na proszek macierzankę, zmiesza ją z wodą i drobną mąką i w ten sposób przyrządzi ciasteczka. Niech spożywa je często, a stan jego mózgu ulegnie poprawie.
Fragment z dzieła św. Hildegardy z Bingen „Physica”
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024