Podpłomyk orkiszowy z macierzanką

Dodano: 23 mar 2022

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej typ 650
  • 250 ml wody
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka macierzanki – ziele macierzanki suszone sproszkowane lub świeże posiekane
  • olej słonecznikowy do wysmarowania blachy
  • sól

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na min 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C. Ciasto podzielić na 4 równe części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Skropić delikatnie olejem słonecznikowym.
Jedną część ciasta wyłożyć na blaszce, delikatnie rozsunąć, rozłożyć palcami tak, aby ciasto było cienkie. Posypać solą.
Piec przez ok. 10 minut do momentu zarumienienia się ciasta. Podawać na ciepło.
Podobnie postąpić z kolejnymi częściami.

Kto ma słaby i jakby pusty mózg, niech utłucze na proszek macierzankę, zmiesza ją z wodą i drobną mąką i w ten sposób przyrządzi ciasteczka. Niech spożywa je często, a stan jego mózgu ulegnie poprawie. 

Fragment z dzieła św. Hildegardy z Bingen „Physica”