Makaroniki

Dodano: 22 mar 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 4 białka
  • 45 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 160 g mielonych migdałów
  • 300 g cukru pudru trzcinowego

Masa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g kasztanów jadalnych (kasztany jadalne z opakowania typu vacuum – gotowych do spożycia)

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę, używając robota kuchennego. Kiedy nie będzie już widocznych pęcherzyków powietrza, małymi łyżeczkami dodawać cukier trzcinowy (45 g), nadal ubijając. 

Mielone migdały i cukier puder przesiać przez sitko. Połączyć oba składniki.

Do ubitej piany dodawać partiami przesiane składniki. Mieszać szpatułką ręcznie (nie mikserem lub robotem). Kiedy składniki się połączą, dodać kolejną porcję cukru pudru i mielonych migdałów, wszystko delikatnie mieszając szpatułką.

Ubite białka – po połączeniu wszystkich składników – stracą objętość sztywnej piany, jaką mieliśmy na początku. Powstała masa jest nazywana we Francji macaronnage.

Masę przełożyć do rękawa kuchennego.

Wycisnąć powstałą masę albo bezpośrednio na papier do pieczenia zachowując odstępy pomiędzy makaronikami albo na matę silikonową przeznaczoną do makaroników.

Makaroniki pozostawić na blacie na około 30 minut, a w międzyczasie nagrzać piekarnik do temp. 170°C.

Po około 30 minutach piec makaroniki około 20 minut.

Kiedy makaroniki zrumienią się, wyciągnąć je z piekarnika i poczekać, aż ostygną.

Można teraz przygotować masę kasztanowo-czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Kasztany rozgnieść widelcem.

Oba składniki wymieszać. Masa jest gotowa.

Powstałą masę nakładamy łyżeczką na jedną część makaronika i przykrywamy ją drugą częścią.
Tak powstałe makaroniki są gotowe do spożycia.

Fragment z kwartalnika „Hildegarda” VIII 2022 nr 1/2 (29 i 30)

 


Najnowsze wpisy

Macierzanka

Thymus serpyllum L. 1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum) Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. WysypkaCzłowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w […]

25 wrz 2024

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia udko z kurczaka  farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g  białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa  pietruszka natka […]

25 wrz 2024

Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Składniki: 200 g ziarna orkiszu siekanego   100 g  borowików – świeże lub mrożone 1 szalotka 10 g masła 1 g korzenia galgantu w proszku  1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

25 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin