Domowe chrusty orkiszowe
Dodano: 23 lut 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej typ 650
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 – 1 l tłuszczu do głębokiego smażenia – np. oleju słonecznikowego do wysokich temperatur
cukier puder trzcinowy z wanilią – do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Zagnieść ciasto (konsystencja ciasta na pierogi).
Odstawić w zimne miejsce na ok. 1/2 godziny.
Ciasto cieniutko rozwałkować.
Wykrawać paski o średnicy ok 3 cm, długości ok 10 cm. Każdy nacinać po środku i przewijać jeden koniec, otrzymując kształt chrusta.
W rondlu rozgrzać tłuszcz. Smażyć do momentu zarumienienia, pamiętając aby odwrócić na drugą stronę.
Wyłożyć delikatnie na papierowy ręcznik. Po odsączeniu opruszyć trzcinowym cukrem pudrem z wanilią.