Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Domowe chrusty orkiszowe
Dodano: 23 lut 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Zagnieść ciasto (konsystencja ciasta na pierogi).
Odstawić w zimne miejsce na ok. 1/2 godziny.
Ciasto cieniutko rozwałkować.
Wykrawać paski o średnicy ok 3 cm, długości ok 10 cm. Każdy nacinać po środku i przewijać jeden koniec, otrzymując kształt chrusta.
W rondlu rozgrzać tłuszcz. Smażyć do momentu zarumienienia, pamiętając aby odwrócić na drugą stronę.
Wyłożyć delikatnie na papierowy ręcznik. Po odsączeniu opruszyć trzcinowym cukrem pudrem z wanilią.
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024