Domowe chrusty orkiszowe

Dodano: 23 lut 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 650
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 – 1 l tłuszczu do głębokiego smażenia – np. oleju słonecznikowego do wysokich temperatur
    cukier puder trzcinowy z wanilią – do posypania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Zagnieść ciasto (konsystencja ciasta na pierogi).
Odstawić w zimne miejsce na ok. 1/2 godziny. 
Ciasto cieniutko rozwałkować. 

Wykrawać paski o średnicy ok 3 cm, długości ok 10 cm. Każdy nacinać po środku i przewijać jeden koniec, otrzymując kształt chrusta.

W rondlu rozgrzać tłuszcz. Smażyć do momentu zarumienienia, pamiętając aby odwrócić na drugą stronę.
Wyłożyć delikatnie na papierowy ręcznik. Po odsączeniu opruszyć trzcinowym cukrem pudrem z wanilią.



Najnowsze wpisy

Macierzanka

Thymus serpyllum L. 1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum) Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. WysypkaCzłowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w […]

25 wrz 2024

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia udko z kurczaka  farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g  białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa  pietruszka natka […]

25 wrz 2024

Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Składniki: 200 g ziarna orkiszu siekanego   100 g  borowików – świeże lub mrożone 1 szalotka 10 g masła 1 g korzenia galgantu w proszku  1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

25 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin