Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Domowe chrusty orkiszowe
Dodano: 23 lut 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Zagnieść ciasto (konsystencja ciasta na pierogi).
Odstawić w zimne miejsce na ok. 1/2 godziny.
Ciasto cieniutko rozwałkować.
Wykrawać paski o średnicy ok 3 cm, długości ok 10 cm. Każdy nacinać po środku i przewijać jeden koniec, otrzymując kształt chrusta.
W rondlu rozgrzać tłuszcz. Smażyć do momentu zarumienienia, pamiętając aby odwrócić na drugą stronę.
Wyłożyć delikatnie na papierowy ręcznik. Po odsączeniu opruszyć trzcinowym cukrem pudrem z wanilią.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025