Domowe chrusty orkiszowe

Dodano: 23 lut 2022

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 650
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 – 1 l tłuszczu do głębokiego smażenia – np. oleju słonecznikowego do wysokich temperatur
    cukier puder trzcinowy z wanilią – do posypania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Zagnieść ciasto (konsystencja ciasta na pierogi).
Odstawić w zimne miejsce na ok. 1/2 godziny. 
Ciasto cieniutko rozwałkować. 

Wykrawać paski o średnicy ok 3 cm, długości ok 10 cm. Każdy nacinać po środku i przewijać jeden koniec, otrzymując kształt chrusta.

W rondlu rozgrzać tłuszcz. Smażyć do momentu zarumienienia, pamiętając aby odwrócić na drugą stronę.
Wyłożyć delikatnie na papierowy ręcznik. Po odsączeniu opruszyć trzcinowym cukrem pudrem z wanilią.