Babka migdałowo-orkiszowa

Dodano: 28 lut 2024 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 200 g mąki migdałowej
  • 90 g mąki orkiszowej typ 650 
  • 6 jajek
  • 160 g masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 10 g mąki z kasztana jadalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić formę na babkę masłem. Można posypać np. grysikiem orkiszowym.

Ubić pianę z sześciu białek. Odstawić.
Masło roztopić. Cukier zmiksować z żółtkami. Dodać roztopione masło. Zmiksować.
Dodać partiami mąkę orkiszową, kasztanową i migdałową – cały czas mieszając.
Dodać partiami białka – delikatnie już teraz mieszając ręcznie.

Przełożyć całość do formy na babkę. Piec ok. 30-35 minut.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem trzcinowym.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin