Babka migdałowo-orkiszowa

Dodano: 28 lut 2024

Składniki:

  • 200 g mąki migdałowej
  • 90 g mąki orkiszowej typ 650 
  • 6 jajek
  • 160 g masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 10 g mąki z kasztana jadalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić formę na babkę masłem. Można posypać np. grysikiem orkiszowym.

Ubić pianę z sześciu białek. Odstawić.
Masło roztopić. Cukier zmiksować z żółtkami. Dodać roztopione masło. Zmiksować.
Dodać partiami mąkę orkiszową, kasztanową i migdałową – cały czas mieszając.
Dodać partiami białka – delikatnie już teraz mieszając ręcznie.

Przełożyć całość do formy na babkę. Piec ok. 30-35 minut.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem trzcinowym.