Babka migdałowo-orkiszowa

Dodano: 28 lut 2024 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 200 g mąki migdałowej
  • 90 g mąki orkiszowej typ 650 
  • 6 jajek
  • 160 g masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 10 g mąki z kasztana jadalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić formę na babkę masłem. Można posypać np. grysikiem orkiszowym.

Ubić pianę z sześciu białek. Odstawić.
Masło roztopić. Cukier zmiksować z żółtkami. Dodać roztopione masło. Zmiksować.
Dodać partiami mąkę orkiszową, kasztanową i migdałową – cały czas mieszając.
Dodać partiami białka – delikatnie już teraz mieszając ręcznie.

Przełożyć całość do formy na babkę. Piec ok. 30-35 minut.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem trzcinowym.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin