Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Babka migdałowo-orkiszowa
Dodano: 28 lut 2024 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić formę na babkę masłem. Można posypać np. grysikiem orkiszowym.
Ubić pianę z sześciu białek. Odstawić.
Masło roztopić. Cukier zmiksować z żółtkami. Dodać roztopione masło. Zmiksować.
Dodać partiami mąkę orkiszową, kasztanową i migdałową – cały czas mieszając.
Dodać partiami białka – delikatnie już teraz mieszając ręcznie.
Przełożyć całość do formy na babkę. Piec ok. 30-35 minut.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem trzcinowym.
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024