Ryba w warzywach na szybko

Dodano: 23 lis 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1 filet z miruny
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 6-7 boczniaków
  • 1 marchew
  • 4-5 różyczek brokuła
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, galgant, bertram -szczypta
  • 100 ml wody

Przygotowanie:
Danie należy przygotowywać w rondlu lub głębokiej patelni z przykrywką o średnicy ok. 30 cm.

Masło rozgrzać. Filet rybny podzielić na trzy części lub dwie w zależności od wielkości ryby.

Wyłożyć na rozgrzane masło. Przyprawić pieprzem i solą, bertramem, galgantem. Dodać wodę. Przykryć. Tusić 3-4 minuty.
Dodać marchew pokrojoną na grube, ukośne plastry, ziemniak przekrojony na pół, lub podłużne ćwiartki,
pokrojoną cebule, rozgnieciony czosnek. Pod przykryciem, na małym ogniu tusić potrawę przez 7-8 minut.

W międzyczasie można delikatnie rybę odwrócić.
Dodać kwiaty brokuła na 2-3 minuty.

Na koniec na kolejne 2-3 minuty dodać pokrojone boczniaki na bardzo grube, podłużne pasy (przekrajać grzyby wzdłuż, w zależności od wielkości na dwie lub trzy części.
Jeżeli woda wyparowała – dodawać wodę.
Warzywa powinny być al dente. Przygotowanie dania jest szybkie, zajmuje ok. 20 minut.



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin