Ryba w warzywach na szybko

Dodano: 23 lis 2022

Składniki:

  • 1 filet z miruny
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 6-7 boczniaków
  • 1 marchew
  • 4-5 różyczek brokuła
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, galgant, bertram -szczypta
  • 100 ml wody

Przygotowanie:
Danie należy przygotowywać w rondlu lub głębokiej patelni z przykrywką o średnicy ok. 30 cm.

Masło rozgrzać. Filet rybny podzielić na trzy części lub dwie w zależności od wielkości ryby.

Wyłożyć na rozgrzane masło. Przyprawić pieprzem i solą, bertramem, galgantem. Dodać wodę. Przykryć. Tusić 3-4 minuty.
Dodać marchew pokrojoną na grube, ukośne plastry, ziemniak przekrojony na pół, lub podłużne ćwiartki,
pokrojoną cebule, rozgnieciony czosnek. Pod przykryciem, na małym ogniu tusić potrawę przez 7-8 minut.

W międzyczasie można delikatnie rybę odwrócić.
Dodać kwiaty brokuła na 2-3 minuty.

Na koniec na kolejne 2-3 minuty dodać pokrojone boczniaki na bardzo grube, podłużne pasy (przekrajać grzyby wzdłuż, w zależności od wielkości na dwie lub trzy części.
Jeżeli woda wyparowała – dodawać wodę.
Warzywa powinny być al dente. Przygotowanie dania jest szybkie, zajmuje ok. 20 minut.