Ryba w warzywach na szybko

Dodano: 23 lis 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1 filet z miruny
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 6-7 boczniaków
  • 1 marchew
  • 4-5 różyczek brokuła
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, galgant, bertram -szczypta
  • 100 ml wody

Przygotowanie:
Danie należy przygotowywać w rondlu lub głębokiej patelni z przykrywką o średnicy ok. 30 cm.

Masło rozgrzać. Filet rybny podzielić na trzy części lub dwie w zależności od wielkości ryby.

Wyłożyć na rozgrzane masło. Przyprawić pieprzem i solą, bertramem, galgantem. Dodać wodę. Przykryć. Tusić 3-4 minuty.
Dodać marchew pokrojoną na grube, ukośne plastry, ziemniak przekrojony na pół, lub podłużne ćwiartki,
pokrojoną cebule, rozgnieciony czosnek. Pod przykryciem, na małym ogniu tusić potrawę przez 7-8 minut.

W międzyczasie można delikatnie rybę odwrócić.
Dodać kwiaty brokuła na 2-3 minuty.

Na koniec na kolejne 2-3 minuty dodać pokrojone boczniaki na bardzo grube, podłużne pasy (przekrajać grzyby wzdłuż, w zależności od wielkości na dwie lub trzy części.
Jeżeli woda wyparowała – dodawać wodę.
Warzywa powinny być al dente. Przygotowanie dania jest szybkie, zajmuje ok. 20 minut.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin