Ryba w warzywach na szybko

Dodano: 23 lis 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1 filet z miruny
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 6-7 boczniaków
  • 1 marchew
  • 4-5 różyczek brokuła
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, galgant, bertram -szczypta
  • 100 ml wody

Przygotowanie:
Danie należy przygotowywać w rondlu lub głębokiej patelni z przykrywką o średnicy ok. 30 cm.

Masło rozgrzać. Filet rybny podzielić na trzy części lub dwie w zależności od wielkości ryby.

Wyłożyć na rozgrzane masło. Przyprawić pieprzem i solą, bertramem, galgantem. Dodać wodę. Przykryć. Tusić 3-4 minuty.
Dodać marchew pokrojoną na grube, ukośne plastry, ziemniak przekrojony na pół, lub podłużne ćwiartki,
pokrojoną cebule, rozgnieciony czosnek. Pod przykryciem, na małym ogniu tusić potrawę przez 7-8 minut.

W międzyczasie można delikatnie rybę odwrócić.
Dodać kwiaty brokuła na 2-3 minuty.

Na koniec na kolejne 2-3 minuty dodać pokrojone boczniaki na bardzo grube, podłużne pasy (przekrajać grzyby wzdłuż, w zależności od wielkości na dwie lub trzy części.
Jeżeli woda wyparowała – dodawać wodę.
Warzywa powinny być al dente. Przygotowanie dania jest szybkie, zajmuje ok. 20 minut.



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin