Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Ryba w warzywach na szybko
Dodano: 23 lis 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Danie należy przygotowywać w rondlu lub głębokiej patelni z przykrywką o średnicy ok. 30 cm.
Masło rozgrzać. Filet rybny podzielić na trzy części lub dwie w zależności od wielkości ryby.
Wyłożyć na rozgrzane masło. Przyprawić pieprzem i solą, bertramem, galgantem. Dodać wodę. Przykryć. Tusić 3-4 minuty.
Dodać marchew pokrojoną na grube, ukośne plastry, ziemniak przekrojony na pół, lub podłużne ćwiartki,
pokrojoną cebule, rozgnieciony czosnek. Pod przykryciem, na małym ogniu tusić potrawę przez 7-8 minut.
W międzyczasie można delikatnie rybę odwrócić.
Dodać kwiaty brokuła na 2-3 minuty.
Na koniec na kolejne 2-3 minuty dodać pokrojone boczniaki na bardzo grube, podłużne pasy (przekrajać grzyby wzdłuż, w zależności od wielkości na dwie lub trzy części.
Jeżeli woda wyparowała – dodawać wodę.
Warzywa powinny być al dente. Przygotowanie dania jest szybkie, zajmuje ok. 20 minut.
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024