Orkiszowo-malinowo do kawy
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Rogaliki orkiszowe
Dodano: 28 wrz 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Wymieszać drożdże, żółtka i śmietanę.
Masło posiekać z mąką i cukrem. Połączyć z pozostałymi składnikami.
Ciasto rozwałkować, wykrawać trójkąty. Nałożyć konfiturę, zawijać rogaliki.
Posmarować białkiem, ewentualnie po upieczeniu domowym lukrem, czy też posypać trzcinowym cukrem pudrem. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Piec ok. 30 min.
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]
12 wrz 2024