Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Rogaliki orkiszowe
Dodano: 28 wrz 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Wymieszać drożdże, żółtka i śmietanę.
Masło posiekać z mąką i cukrem. Połączyć z pozostałymi składnikami.
Ciasto rozwałkować, wykrawać trójkąty. Nałożyć konfiturę, zawijać rogaliki.
Posmarować białkiem, ewentualnie po upieczeniu domowym lukrem, czy też posypać trzcinowym cukrem pudrem. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Piec ok. 30 min.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025