Rogaliki orkiszowe

Dodano: 28 wrz 2022

Składniki:

  • 1 masło – 200 g
  • 4 szklanki mąki orkiszowej typ 650
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 duża śmietana zakwaszana (ok. 400 g)
  • szczypta soli
  • mus/konfitura jabłkowa lub z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

Wymieszać drożdże, żółtka i śmietanę.  
Masło posiekać z mąką i cukrem. Połączyć z pozostałymi składnikami.
Ciasto rozwałkować, wykrawać trójkąty. Nałożyć konfiturę, zawijać rogaliki.
Posmarować białkiem, ewentualnie po upieczeniu domowym lukrem, czy też posypać trzcinowym cukrem pudrem. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Piec ok. 30 min.