Napój z języcznikiem
Dodano: 23 mar 2022
S k ł a d:
- 12 g ziół języcznika (Herb. Phyllitidis)
- 40 g pokruszonej laski cynamonu (Cort. Cinnamomi ceylanici)
- 10 g długiego pieprzu (Fruct. Piperis longi)
- 200 g (10 łyżek) odszumowanego miodu
- 2 l dobrego wina
P r z y g o t o w a n i e:
Zioła języcznika i wino zagotować (doprowadzić do wrzenia), gotować przez 5 min. Dodać miód, ponownie zagotować, gotować ok. 2 min. Dodać cynamon i długi pieprz, jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 2 min. Odcedzić.
Z a s t o s o w a n i e:
Jako kuracja w pierwszym tygodniu – 20 ml; 3 razy dziennie po posiłku, kolejne tygodnie 20 ml przed i 20 ml po posiłku 3 razy dziennie. Podstawowa kuracja trwa 4-6 tygodni, w razie konieczności możliwe jest jej przedłużenie.
Napój z języcznika jest środkiem medycyny Hildegardy stosowanym dla wzmocnienia wszystkich organów wewnętrznych i w celu regulacji zaburzeń hormonalnych.
Ten wartościowy napój aktywuje i wzmacnia siły odpornościowe, usprawnia pracę wątroby, płuc i trzustki, oczyszcza organizm ze szkodliwych soków, śluzu i resztek niestrawionego pokarmu, zapewniając właściwe funkcjonowanie wszystkich organów.
Fragmenty z książki „Powrót do harmonii” autorstwa Alfredy Walkowskiej.