Kozieradka

Dodano: 23 sie 2023

1.36 Kozieradka pospolita (fenugrecum)

(…)

Jeśli człowiek, który jest zdrowy, odczuwa w swoim ciele niedo- maganie, bowiem złe soki uciekają z wątroby i dręczą jego śle- dzionę i serce, wówczas niech weźmie kozieradkę, jedną trze- cią tej ilości białego pieprzu i dwa razy tyle kminu rzymskiego co kozieradki, po czym utłucze to na proszek. Zanim poczuje niedomaganie w sercu, względnie gdy zaczyna go boleć serce, powinien zjeść niewielką ilość tego proszku z odrobiną chleba, zarówno na czczo, jak i po jedzeniu. Kozieradka wzmacnia serce człowieka dzięki swemu dobremu chłodowi, biały pieprz rozgrzewa je, kmin usuwa znajdujący się wokół niego żar i tak je leczy. Gdy te wszystkie składniki są w ten sposób zmieszane, wówczas serce człowieka znów odzyskuje swoje siły.

Św. Hildegarda z Bingen


Mieszanka przypraw z kozieradką

Ta mieszanka trzech przypraw, dzięki swoim substancjom zapachowym i smakowym, pobudza system nerwowy, wzmaga apetyt, reguluje trawienie, wzmacnia system obronny organizmu, chroniąc przed stanami osłabienia i zapewniając dobre samopoczucie.

W medycynie Hildegardy stosowana jest głównie jako środek usprawniający pracę serca i krwioobiegu, poprawiający ukrwienie mięśnia sercowego, a tym samym zmniejszający ryzyko osłabienia serca, wystąpienia niewydolności krążenia i oddychania, bólów serca.

(…)

Skład:

60 g białego pieprzu (Piper album)
20 g proszku kminu rzymskiego (Fruct. Cumini)
10 g proszku z nasion kozieradki (Semen Foenugraec.)

Zastosowanie:

3 razy dziennie po 1-3 szczypty na kawałku chleba po jedzeniu.
W razie konieczności (tzn. przy bólach i niedomogach serca) można przyjąć dodatkową porcję.

Fragment z książki „Powrót do harmonii” dr Alfredy Walkowskiej.