Kozieradka

Dodano: 23 sie 2023 Alfreda Walkowska

1.36 Kozieradka pospolita (fenugrecum)

(…)

Jeśli człowiek, który jest zdrowy, odczuwa w swoim ciele niedo- maganie, bowiem złe soki uciekają z wątroby i dręczą jego śle- dzionę i serce, wówczas niech weźmie kozieradkę, jedną trze- cią tej ilości białego pieprzu i dwa razy tyle kminu rzymskiego co kozieradki, po czym utłucze to na proszek. Zanim poczuje niedomaganie w sercu, względnie gdy zaczyna go boleć serce, powinien zjeść niewielką ilość tego proszku z odrobiną chleba, zarówno na czczo, jak i po jedzeniu. Kozieradka wzmacnia serce człowieka dzięki swemu dobremu chłodowi, biały pieprz rozgrzewa je, kmin usuwa znajdujący się wokół niego żar i tak je leczy. Gdy te wszystkie składniki są w ten sposób zmieszane, wówczas serce człowieka znów odzyskuje swoje siły.

Św. Hildegarda z Bingen


Mieszanka przypraw z kozieradką

Ta mieszanka trzech przypraw, dzięki swoim substancjom zapachowym i smakowym, pobudza system nerwowy, wzmaga apetyt, reguluje trawienie, wzmacnia system obronny organizmu, chroniąc przed stanami osłabienia i zapewniając dobre samopoczucie.

W medycynie Hildegardy stosowana jest głównie jako środek usprawniający pracę serca i krwioobiegu, poprawiający ukrwienie mięśnia sercowego, a tym samym zmniejszający ryzyko osłabienia serca, wystąpienia niewydolności krążenia i oddychania, bólów serca.

(…)

Skład:

60 g białego pieprzu (Piper album)
20 g proszku kminu rzymskiego (Fruct. Cumini)
10 g proszku z nasion kozieradki (Semen Foenugraec.)

Zastosowanie:

3 razy dziennie po 1-3 szczypty na kawałku chleba po jedzeniu.
W razie konieczności (tzn. przy bólach i niedomogach serca) można przyjąć dodatkową porcję.

Fragment z książki „Powrót do harmonii” dr Alfredy Walkowskiej.

 



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin