Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Kozieradka
Dodano: 23 sie 2023 Alfreda Walkowska
1.36 Kozieradka pospolita (fenugrecum)
(…)
Jeśli człowiek, który jest zdrowy, odczuwa w swoim ciele niedo- maganie, bowiem złe soki uciekają z wątroby i dręczą jego śle- dzionę i serce, wówczas niech weźmie kozieradkę, jedną trze- cią tej ilości białego pieprzu i dwa razy tyle kminu rzymskiego co kozieradki, po czym utłucze to na proszek. Zanim poczuje niedomaganie w sercu, względnie gdy zaczyna go boleć serce, powinien zjeść niewielką ilość tego proszku z odrobiną chleba, zarówno na czczo, jak i po jedzeniu. Kozieradka wzmacnia serce człowieka dzięki swemu dobremu chłodowi, biały pieprz rozgrzewa je, kmin usuwa znajdujący się wokół niego żar i tak je leczy. Gdy te wszystkie składniki są w ten sposób zmieszane, wówczas serce człowieka znów odzyskuje swoje siły.
Św. Hildegarda z Bingen
Mieszanka przypraw z kozieradką
Ta mieszanka trzech przypraw, dzięki swoim substancjom zapachowym i smakowym, pobudza system nerwowy, wzmaga apetyt, reguluje trawienie, wzmacnia system obronny organizmu, chroniąc przed stanami osłabienia i zapewniając dobre samopoczucie.
W medycynie Hildegardy stosowana jest głównie jako środek usprawniający pracę serca i krwioobiegu, poprawiający ukrwienie mięśnia sercowego, a tym samym zmniejszający ryzyko osłabienia serca, wystąpienia niewydolności krążenia i oddychania, bólów serca.
(…)
Skład:
60 g białego pieprzu (Piper album)
20 g proszku kminu rzymskiego (Fruct. Cumini)
10 g proszku z nasion kozieradki (Semen Foenugraec.)
Zastosowanie:
3 razy dziennie po 1-3 szczypty na kawałku chleba po jedzeniu.
W razie konieczności (tzn. przy bólach i niedomogach serca) można przyjąć dodatkową porcję.
Fragment z książki „Powrót do harmonii” dr Alfredy Walkowskiej.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025