Kozieradka

Dodano: 23 sie 2023 Alfreda Walkowska

1.36 Kozieradka pospolita (fenugrecum)

(…)

Jeśli człowiek, który jest zdrowy, odczuwa w swoim ciele niedo- maganie, bowiem złe soki uciekają z wątroby i dręczą jego śle- dzionę i serce, wówczas niech weźmie kozieradkę, jedną trze- cią tej ilości białego pieprzu i dwa razy tyle kminu rzymskiego co kozieradki, po czym utłucze to na proszek. Zanim poczuje niedomaganie w sercu, względnie gdy zaczyna go boleć serce, powinien zjeść niewielką ilość tego proszku z odrobiną chleba, zarówno na czczo, jak i po jedzeniu. Kozieradka wzmacnia serce człowieka dzięki swemu dobremu chłodowi, biały pieprz rozgrzewa je, kmin usuwa znajdujący się wokół niego żar i tak je leczy. Gdy te wszystkie składniki są w ten sposób zmieszane, wówczas serce człowieka znów odzyskuje swoje siły.

Św. Hildegarda z Bingen


Mieszanka przypraw z kozieradką

Ta mieszanka trzech przypraw, dzięki swoim substancjom zapachowym i smakowym, pobudza system nerwowy, wzmaga apetyt, reguluje trawienie, wzmacnia system obronny organizmu, chroniąc przed stanami osłabienia i zapewniając dobre samopoczucie.

W medycynie Hildegardy stosowana jest głównie jako środek usprawniający pracę serca i krwioobiegu, poprawiający ukrwienie mięśnia sercowego, a tym samym zmniejszający ryzyko osłabienia serca, wystąpienia niewydolności krążenia i oddychania, bólów serca.

(…)

Skład:

60 g białego pieprzu (Piper album)
20 g proszku kminu rzymskiego (Fruct. Cumini)
10 g proszku z nasion kozieradki (Semen Foenugraec.)

Zastosowanie:

3 razy dziennie po 1-3 szczypty na kawałku chleba po jedzeniu.
W razie konieczności (tzn. przy bólach i niedomogach serca) można przyjąć dodatkową porcję.

Fragment z książki „Powrót do harmonii” dr Alfredy Walkowskiej.

 



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin