Orkiszowa legumina z malinami

Dodano: 24 cze 2020 Alfreda Walkowska

Orkiszowa legumina z malinami

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki płatków orkiszowych drobnych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka malin
  • 2 łyżki płatków orkiszowych grubych
  • szczypta galgantu
  • szczypta bertramu

Przygotowanie:
Płatki orkiszowe drobne wymieszać w wodzie z cukrem trzcinowym.
Zagotować – około 1 minuta.
Dodać maliny.
Wymieszać i chwilę pogotować.

Na patelni uprażyć płatki orkiszowe grube.
Gotową leguminę przełożyć do miseczki, posypać uprażonymi płatkami orkiszowymi.

Można posypać cukrem trzcinowym do smaku. 
Smacznego!



Najnowsze wpisy

Różyczki

Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]

26 lut 2025

Pierogi orkiszowe

Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]

26 lut 2025

Goździk

1.27 Goździk (gariofoles, cariofoles)Goździk jest bardzo gorący i ma w sobie również pewną wilgoć, która daje się odczuć dzięki słodyczy, podobnie jak słodka wil­goć miodu. GłowaJeśli ktoś cierpi z powodu dolegliwości […]

26 lut 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin