Różyczki
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Orkiszowa legumina z malinami
Dodano: 24 cze 2020 Alfreda Walkowska
Orkiszowa legumina z malinami
Składniki:
Przygotowanie:
Płatki orkiszowe drobne wymieszać w wodzie z cukrem trzcinowym.
Zagotować – około 1 minuta.
Dodać maliny.
Wymieszać i chwilę pogotować.
Na patelni uprażyć płatki orkiszowe grube.
Gotową leguminę przełożyć do miseczki, posypać uprażonymi płatkami orkiszowymi.
Można posypać cukrem trzcinowym do smaku.
Smacznego!
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]
26 lut 2025