Chałka orkiszowa
Dodano: 26 sie 2020
Chałka orkiszowa
Składniki:
- 1 kg mąki orkiszowej (typ 650)
- 50 g drożdży
- 2 szklanki mleka
- ½ kostki masła
- 2–3 jajka
- 7 łyżek cukru trzcinowego
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Szklankę mąki wymieszać z 1 szklanką letniego mleka, drożdżami i cukrem. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu, aby zaczyn urósł.
Roztopić masło. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn i pozostałe składniki. Wyrobić starannie ciasto, tak aby je jak najbardziej napowietrzyć. Gdy ciasto będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni, powoli wlewać roztopione masło, nadal wyrabiając.
Przykryć w misce i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Wówczas podzielić na 9 części.
Z każdej części ciasta uformować wałek o średnicy 3–4 cm. 3 wałki połączyć, zaplatając delikatnie jak warkocz. Końcówki podwinąć, zlepić, nadać kształt chałek.
W ten sam sposób postąpić z pozostałymi wałkami. Chałki ułożyć w poprzek na pokrytej papierem do pieczenia blasze, tak aby się nie dotykały. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką (przepis na kruszonkę) albo makiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180º C. Piec ok. 1 godziny, do zrumienienia.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy są dobrze upieczone.
Po wyjęciu z piekarnika zdjąć z blachy i zostawić do odparowania na krawędziach stolnicy lub blachy.
W przepisie na chałkę mleko można zastąpić wodą.