Chałka orkiszowa

Dodano: 26 sie 2020 Alfreda Walkowska

Chałka orkiszowa

Składniki:

  • 1 kg mąki orkiszowej (typ 650)
  • 50 g drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • ½ kostki masła
  • 2–3 jajka
  • 7 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

Szklankę mąki wymieszać z 1 szklanką letniego mleka, drożdżami i cukrem. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu, aby zaczyn urósł.

Roztopić masło. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn i pozostałe składniki. Wyrobić starannie ciasto, tak aby je jak najbardziej napowietrzyć. Gdy ciasto będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni, powoli wlewać roztopione masło, nadal wyrabiając.

Przykryć w misce i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Wówczas podzielić na 9 części.

Z każdej części ciasta uformować wałek o średnicy 3–4 cm. 3 wałki połączyć, zaplatając delikatnie jak warkocz. Końcówki podwinąć, zlepić, nadać kształt chałek.

W ten sam sposób postąpić z pozostałymi wałkami. Chałki ułożyć w poprzek na pokrytej papierem do pieczenia blasze, tak aby się nie dotykały. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką (przepis na kruszonkę) albo makiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180º C. Piec ok. 1 godziny, do zrumienienia.

Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy są dobrze upieczone.

Po wyjęciu z piekarnika zdjąć z blachy i zostawić do odparowania na krawędziach stolnicy lub blachy.

W przepisie na chałkę mleko można zastąpić wodą.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin