Orkiszowo-malinowo do kawy
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Chałka orkiszowa
Dodano: 26 sie 2020 Alfreda Walkowska
Chałka orkiszowa
Składniki:
Przygotowanie:
Szklankę mąki wymieszać z 1 szklanką letniego mleka, drożdżami i cukrem. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu, aby zaczyn urósł.
Roztopić masło. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn i pozostałe składniki. Wyrobić starannie ciasto, tak aby je jak najbardziej napowietrzyć. Gdy ciasto będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni, powoli wlewać roztopione masło, nadal wyrabiając.
Przykryć w misce i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Wówczas podzielić na 9 części.
Z każdej części ciasta uformować wałek o średnicy 3–4 cm. 3 wałki połączyć, zaplatając delikatnie jak warkocz. Końcówki podwinąć, zlepić, nadać kształt chałek.
W ten sam sposób postąpić z pozostałymi wałkami. Chałki ułożyć w poprzek na pokrytej papierem do pieczenia blasze, tak aby się nie dotykały. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką (przepis na kruszonkę) albo makiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180º C. Piec ok. 1 godziny, do zrumienienia.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy są dobrze upieczone.
Po wyjęciu z piekarnika zdjąć z blachy i zostawić do odparowania na krawędziach stolnicy lub blachy.
W przepisie na chałkę mleko można zastąpić wodą.
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]
12 wrz 2024