Chałka orkiszowa

Dodano: 26 sie 2020

Chałka orkiszowa

Składniki:

  • 1 kg mąki orkiszowej (typ 650)
  • 50 g drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • ½ kostki masła
  • 2–3 jajka
  • 7 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

Szklankę mąki wymieszać z 1 szklanką letniego mleka, drożdżami i cukrem. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu, aby zaczyn urósł.

Roztopić masło. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn i pozostałe składniki. Wyrobić starannie ciasto, tak aby je jak najbardziej napowietrzyć. Gdy ciasto będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni, powoli wlewać roztopione masło, nadal wyrabiając.

Przykryć w misce i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Wówczas podzielić na 9 części.

Z każdej części ciasta uformować wałek o średnicy 3–4 cm. 3 wałki połączyć, zaplatając delikatnie jak warkocz. Końcówki podwinąć, zlepić, nadać kształt chałek.

W ten sam sposób postąpić z pozostałymi wałkami. Chałki ułożyć w poprzek na pokrytej papierem do pieczenia blasze, tak aby się nie dotykały. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką (przepis na kruszonkę) albo makiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180º C. Piec ok. 1 godziny, do zrumienienia.

Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy są dobrze upieczone.

Po wyjęciu z piekarnika zdjąć z blachy i zostawić do odparowania na krawędziach stolnicy lub blachy.

W przepisie na chałkę mleko można zastąpić wodą.