Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Hildegardowa pomoc przy przeziębieniach
Dodano: 28 lut 2024 Alfreda Walkowska
1.168 GORYSZ MIARZ
Kto ma gorączkę, niezależnie od jej rodzaju, ten powinien wziąć gorysz miarz, ostrożnie go utłuc, po czym utłuczoną lub startą [rośliną] napełnić do połowy kubek. Później niech zaleje go dobrym winem aż po brzegi naczynia i odstawi na noc. Rankiem powinien jeszcze raz dopełnić wino i wypić je na czczo. Należy tak czynić przez trzy lub pięć dni, a odzyska się zdrowie, bowiem ciepło goryszu miarz zmieszane z ciepłem wina i tak zażywane w napoju przepędza także gorączki, jeśli jest w ten sposób przechowywane przez noc, aby tym lepiej połączyło się z winem.
św. Hildegarda z Bingen „Physica”
Uniwersalny środek na gorączkę, zwłaszcza wysoką (o podłożu bakteryjnym), zapalenie płuc (z wysoką gorączką), infekcje o różnym podłożu (w tym przeziębienia, grypy)
Przygotowanie:
Składniki należy przygotować wieczorem, zostawić na noc, a następnego ranka dolać odrobinę świeżego wina. Każdego wieczoru przygotować świeżą porcję.
Wino popijać łykami w ciągu dnia przed jedzeniem. Kuracja powinna trwać 3-5 dni. Nie należy zbyt wcześnie jej przerywać, bo w przeciwnym wypadku wróci gorączka. Dzieciom podaje się tylko kilka łyżeczek lub kropli.
Fragmenty z książki „Wiedza lecznicza św. Hildegardy od A do Z” autorstwa Wigharda Strehlowa.
Mieszanka ziołowa z dziewanną
skutecznym środkiem wspomagającym organizm w walce z infekcjami wirusowymi (przeziębieniami, grypą) jest mieszanka ziół z dziewanną. Zastosowana już przy pierwszych objawach nie dopuszcza do rozwinięcia się choroby, zażyta później – znacznie łagodzi objawy i skraca czas choroby.
Skład:
• 30 g dziewanny (Verbasci Flores)
• 30 g ziela kopru włoskiego (Herb. Foeniculi)
• 30 g kopru ogrodowego (Herb. Anethi)
• 20 g ziela szanty (Herb. Marrubii)
• 0,5 l wina
Przygotowanie:
Zioła dokładnie zmieszać, 3 łyżki mieszanki gotować w 0,5 l wina 3-4 min, odcedzić, przelać do termosu.
Zastosowanie:
Pić przy pierwszych objawach przeziębienia kilka razy dziennie ciepłe po 1/4- 1/3 szklanki, dzieci odpowiednio mniej.
Fragmenty z książki „Powrót do harmonii” autorstwa Alfredy Walkowskiej.
GALGANT (więcej o Galgancie i Bertramie: audycja z dnia 22 marca 2023)
Gorączka
Człowiek, który ma w sobie palącą gorączkę, powinien utłuc galgant, zaś otrzymany proszek wypić w źródlanej wodzie. Ugasi on palącą gorączkę, bowiem chłód i słodycz źródlanej wody zmieszane z żarem galgantu zmniejszają żar gorączki.
św. Hildegarda z Bingen „Physica”
MALINA
Maliny są zimne i przeciwdziałają gorączce.
św. Hildegarda z Bingen „Physica”
Maliny z galgantem
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024