Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Rosół rybny
Dodano: 22 lut 2023 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Umyć filety rybne. Obraną i przekrojoną na pół cebulę przypiec (opalić) na suchej patelni (jak do rosołu).
W garnku z wodą umieścić wszystkie składniki. Gotować 30–40 minut.
W razie konieczności doprawić do smaku.
Rosół podawać z kluseczkami lub z kuskusem orkiszowym.
Posypać zieloną, posiekaną pietruszką lub zieloną posiekaną kolendrą.
Kluseczki:
Kluseczki starać się zagnieść z jak najmniejszą ilością wody, uzyskując na tyle zwartą konsystencję ciasta, by móc przecisnąć je przez praskę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju dodać kluseczki, delikatnie mieszać, zagotować, odcedzić, szybko przelać zimną wodą.
Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024