Racuszki orkiszowe z jabłkami

Dodano: 23 mar 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej – typ 650
  • 400 ml jogurtu bez laktozy
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu (cejloński)
  • 3 jabłka – starte na tarce
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • cukier trzcinowy do oprószenia placuszków

Przygotowanie:

Połączyć składniki, przygotować ciasto. Powinno mieć gładką konsystencję, gęstości budyniu/śmietany.
Na patelni rozgrzać olej, wykładać łyżką ciasto, smażyć z dwu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu oprószyć cukrem trzcinowym.



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin