Racuszki orkiszowe z jabłkami

Dodano: 23 mar 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej – typ 650
  • 400 ml jogurtu bez laktozy
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu (cejloński)
  • 3 jabłka – starte na tarce
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • cukier trzcinowy do oprószenia placuszków

Przygotowanie:

Połączyć składniki, przygotować ciasto. Powinno mieć gładką konsystencję, gęstości budyniu/śmietany.
Na patelni rozgrzać olej, wykładać łyżką ciasto, smażyć z dwu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu oprószyć cukrem trzcinowym.



Najnowsze wpisy

Różyczki

Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]

26 lut 2025

Pierogi orkiszowe

Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]

26 lut 2025

Goździk

1.27 Goździk (gariofoles, cariofoles)Goździk jest bardzo gorący i ma w sobie również pewną wilgoć, która daje się odczuć dzięki słodyczy, podobnie jak słodka wil­goć miodu. GłowaJeśli ktoś cierpi z powodu dolegliwości […]

26 lut 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin