Zapiekanka z chleba orkiszowego

Dodano: 23 cze 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • ok. 200 g pieczywa orkiszowego (może być suche)
  • 1 cukinia mała
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki
  • 150 g sera feta
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka orkiszowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego korzenia galgantu
  • 1/2 łyżeczki mielonego korzenia bertramu
  • 1/2 łyżeczki „Mieszanki przypraw z kozieradką”
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka”

Przygotowanie:

Chleb pokruszyć na małe kawałki.
Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku.
Na koniec dodać jajko roztrzepane z mlekiem orkiszowym.
Piec 45 minut w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190°C.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin