Zapiekanka z chleba orkiszowego

Dodano: 23 cze 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • ok. 200 g pieczywa orkiszowego (może być suche)
  • 1 cukinia mała
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki
  • 150 g sera feta
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka orkiszowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego korzenia galgantu
  • 1/2 łyżeczki mielonego korzenia bertramu
  • 1/2 łyżeczki „Mieszanki przypraw z kozieradką”
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka”

Przygotowanie:

Chleb pokruszyć na małe kawałki.
Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku.
Na koniec dodać jajko roztrzepane z mlekiem orkiszowym.
Piec 45 minut w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190°C.



Najnowsze wpisy

Macierzanka

Thymus serpyllum L. 1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum) Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. WysypkaCzłowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w […]

25 wrz 2024

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia udko z kurczaka  farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g  białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa  pietruszka natka […]

25 wrz 2024

Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Składniki: 200 g ziarna orkiszu siekanego   100 g  borowików – świeże lub mrożone 1 szalotka 10 g masła 1 g korzenia galgantu w proszku  1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

25 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin