Zapiekanka z chleba orkiszowego

Dodano: 23 cze 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • ok. 200 g pieczywa orkiszowego (może być suche)
  • 1 cukinia mała
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki
  • 150 g sera feta
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka orkiszowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego korzenia galgantu
  • 1/2 łyżeczki mielonego korzenia bertramu
  • 1/2 łyżeczki „Mieszanki przypraw z kozieradką”
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka”

Przygotowanie:

Chleb pokruszyć na małe kawałki.
Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku.
Na koniec dodać jajko roztrzepane z mlekiem orkiszowym.
Piec 45 minut w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190°C.



Najnowsze wpisy

Tiramisu orkiszowe

Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]

25 cze 2025

Wątróbka drobiowa z boczniakami

Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]

25 cze 2025

Nagietek

1.122 Nagietek (calendula)Nagietek jest zimny i wilgotny. Ponadto posiada w sobie dużą zieloną siłę i przeciwdziała truciźnie. OtrucieCzłowiek, który zje lub wypije truciznę i któremu została ona podana, powinien ugotować […]

25 cze 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin