Miód gruszkowo-ziołowy

Dodano: 28 paź 2020 Alfreda Walkowska

Miód gruszkowo-ziołowy

Składniki:

  • 1,5 kg gruszek
  • 8 łyżek miodu
  • 100 g przyprawy do miodu gruszkowo-ziołowego (mieszanki ziołowej złożonej z: 35 g korzenia wszewłogi górskiej (Radix Mei), 28 g korzenia galgantu (Rhiz. Galangae), 22 g korzenia lukrecji (Radix Liquiritiae), 15 g cząbru ogrodowego (Herba Saturejae hortensis)
     

Przygotowanie:

8-12 (1,5 kg) gruszek obranych i ugotowanych na miękko, ewentualnie jedną pigwę do smaku (wodę z gruszek odcedzić!) wymieszać na mus. Następnie dodać do musu 8 łyżek stołowych rozgrzanego miodu (odszumowanego) oraz 100 g mieszanki ziołowej, wymieszać i bardzo krótko zagotować. Wlać do kilku sterylnych słoików, zużywać porcjami, zawsze przechowywać w lodówce.

fragment z książki „Powrót do harmonii” Alfreda Walkowska



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin