Miód gruszkowo-ziołowy

Dodano: 28 paź 2020

Miód gruszkowo-ziołowy

Składniki:

  • 1,5 kg gruszek
  • 8 łyżek miodu
  • 100 g przyprawy do miodu gruszkowo-ziołowego (mieszanki ziołowej złożonej z: 35 g korzenia wszewłogi górskiej (Radix Mei), 28 g korzenia galgantu (Rhiz. Galangae), 22 g korzenia lukrecji (Radix Liquiritiae), 15 g cząbru ogrodowego (Herba Saturejae hortensis)
     

Przygotowanie:

8-12 (1,5 kg) gruszek obranych i ugotowanych na miękko, ewentualnie jedną pigwę do smaku (wodę z gruszek odcedzić!) wymieszać na mus. Następnie dodać do musu 8 łyżek stołowych rozgrzanego miodu (odszumowanego) oraz 100 g mieszanki ziołowej, wymieszać i bardzo krótko zagotować. Wlać do kilku sterylnych słoików, zużywać porcjami, zawsze przechowywać w lodówce.

fragment z książki „Powrót do harmonii” Alfreda Walkowska