Miód gruszkowo-ziołowy

Dodano: 28 paź 2020 Alfreda Walkowska

Miód gruszkowo-ziołowy

Składniki:

  • 1,5 kg gruszek
  • 8 łyżek miodu
  • 100 g przyprawy do miodu gruszkowo-ziołowego (mieszanki ziołowej złożonej z: 35 g korzenia wszewłogi górskiej (Radix Mei), 28 g korzenia galgantu (Rhiz. Galangae), 22 g korzenia lukrecji (Radix Liquiritiae), 15 g cząbru ogrodowego (Herba Saturejae hortensis)
     

Przygotowanie:

8-12 (1,5 kg) gruszek obranych i ugotowanych na miękko, ewentualnie jedną pigwę do smaku (wodę z gruszek odcedzić!) wymieszać na mus. Następnie dodać do musu 8 łyżek stołowych rozgrzanego miodu (odszumowanego) oraz 100 g mieszanki ziołowej, wymieszać i bardzo krótko zagotować. Wlać do kilku sterylnych słoików, zużywać porcjami, zawsze przechowywać w lodówce.

fragment z książki „Powrót do harmonii” Alfreda Walkowska



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin