Napój piołunowy

Dodano: 27 kwi 2022 Alfreda Walkowska

S k ł a d:

  • 40 ml soku z wiosennego piołunu (Artemisia absinthium)
  • 1 l wina gronowego
  • 150 g miodu

P r z y g o t o w a n i e:

Wino w miodem doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 min. (bez przykrycia). Do wrzącego wina i miodu wlać sok piołunowy, po czym szybko przefiltrować i przelać do sterylnych butelek.

Z a s t o s o w a n i e:

Zażywać co drugi dzień 20 ml przed śniadaniem [na czczo] do ukończenia kuracji. W razie potrzeby kuracja może być prowadzona przez cały rok.

Pij napój piołunowy od maja do października co drugi dzień na czczo przed śniadaniem. Usunie on w tobie wszystkie dolegliwości nerek i melancholię (…), rozjaśni twoje oczy, wzmocni serce i nie dopuści, aby zachorowały twoje płuca. Ogrzeje żołądek i jelita, oczyści trzewia i przygotuje dobre trawienie.

św. Hildegarda z Bingen

Fragmenty z książki „Powrót do harmonii” autorstwa Alfredy Walkowskiej.



Najnowsze wpisy

Różyczki

Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]

26 lut 2025

Pierogi orkiszowe

Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]

26 lut 2025

Goździk

1.27 Goździk (gariofoles, cariofoles)Goździk jest bardzo gorący i ma w sobie również pewną wilgoć, która daje się odczuć dzięki słodyczy, podobnie jak słodka wil­goć miodu. GłowaJeśli ktoś cierpi z powodu dolegliwości […]

26 lut 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin