Napój piołunowy

Dodano: 27 kw. 2022

S k ł a d:

  • 40 ml soku z wiosennego piołunu (Artemisia absinthium)
  • 1 l wina gronowego
  • 150 g miodu

P r z y g o t o w a n i e:

Wino w miodem doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 min. (bez przykrycia). Do wrzącego wina i miodu wlać sok piołunowy, po czym szybko przefiltrować i przelać do sterylnych butelek.

Z a s t o s o w a n i e:

Zażywać co drugi dzień 20 ml przed śniadaniem [na czczo] do ukończenia kuracji. W razie potrzeby kuracja może być prowadzona przez cały rok.

Pij napój piołunowy od maja do października co drugi dzień na czczo przed śniadaniem. Usunie on w tobie wszystkie dolegliwości nerek i melancholię (…), rozjaśni twoje oczy, wzmocni serce i nie dopuści, aby zachorowały twoje płuca. Ogrzeje żołądek i jelita, oczyści trzewia i przygotuje dobre trawienie.

św. Hildegarda z Bingen

Fragmenty z książki „Powrót do harmonii” autorstwa Alfredy Walkowskiej.