Napój piołunowy

Dodano: 27 kwi 2022 Alfreda Walkowska

S k ł a d:

  • 40 ml soku z wiosennego piołunu (Artemisia absinthium)
  • 1 l wina gronowego
  • 150 g miodu

P r z y g o t o w a n i e:

Wino w miodem doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 min. (bez przykrycia). Do wrzącego wina i miodu wlać sok piołunowy, po czym szybko przefiltrować i przelać do sterylnych butelek.

Z a s t o s o w a n i e:

Zażywać co drugi dzień 20 ml przed śniadaniem [na czczo] do ukończenia kuracji. W razie potrzeby kuracja może być prowadzona przez cały rok.

Pij napój piołunowy od maja do października co drugi dzień na czczo przed śniadaniem. Usunie on w tobie wszystkie dolegliwości nerek i melancholię (…), rozjaśni twoje oczy, wzmocni serce i nie dopuści, aby zachorowały twoje płuca. Ogrzeje żołądek i jelita, oczyści trzewia i przygotuje dobre trawienie.

św. Hildegarda z Bingen

Fragmenty z książki „Powrót do harmonii” autorstwa Alfredy Walkowskiej.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin