Smalczyk fasolowy

Dodano: 24 lis 2021

Składniki:

  • 200 g fasoli „jasiek”
  • 2 średnie cebule
  • 1 średnie jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego (do wysokich temperatur)
  • 1 łyżeczka macierzanki w proszku 
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka” (do smaku)
  • 1/2 łyżeczki mieszanki z kozieradką
  • sól
  • pozostała woda po fasoli

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć. Odstawić na ok. 10 godzin. Następnie ugotować do miękkości.
Ugotowaną fasolę odcedzić, pozostawić wodę z gotowania do późniejszego użycia. 
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko zarumienić, dodać obrane i drobno pokrojone jabłka. Wszystko smażyć przez ok. 5 minut.
Fasolę zmiksować. Przełożyć do miski. Dodać cebulę z jabłkiem, przyprawić. Jeśli konsystencja smalczyku będzie niewłaściwa (za sucha) należy dodać 3-4 łyżki pozostałej wody z gotowania fasoli. Smalczyk powinien mieć lekką konsystencję, łatwą do rozsmarowania.

Gotowy smalczyk najlepiej smakuje na kromce chleba orkiszowego.