Smalczyk fasolowy
Dodano: 24 lis 2021
Składniki:
- 200 g fasoli „jasiek”
- 2 średnie cebule
- 1 średnie jabłko
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oleju słonecznikowego (do wysokich temperatur)
- 1 łyżeczka macierzanki w proszku
- 1/2 łyżeczki bertramu
- 1/2 łyżeczki galgantu
- „Przyprawa do potraw – mieszanka” (do smaku)
- 1/2 łyżeczki mieszanki z kozieradką
- sól
- pozostała woda po fasoli
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć. Odstawić na ok. 10 godzin. Następnie ugotować do miękkości.
Ugotowaną fasolę odcedzić, pozostawić wodę z gotowania do późniejszego użycia.
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko zarumienić, dodać obrane i drobno pokrojone jabłka. Wszystko smażyć przez ok. 5 minut.
Fasolę zmiksować. Przełożyć do miski. Dodać cebulę z jabłkiem, przyprawić. Jeśli konsystencja smalczyku będzie niewłaściwa (za sucha) należy dodać 3-4 łyżki pozostałej wody z gotowania fasoli. Smalczyk powinien mieć lekką konsystencję, łatwą do rozsmarowania.
Gotowy smalczyk najlepiej smakuje na kromce chleba orkiszowego.