Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Smalczyk fasolowy
Dodano: 24 lis 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć. Odstawić na ok. 10 godzin. Następnie ugotować do miękkości.
Ugotowaną fasolę odcedzić, pozostawić wodę z gotowania do późniejszego użycia.
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko zarumienić, dodać obrane i drobno pokrojone jabłka. Wszystko smażyć przez ok. 5 minut.
Fasolę zmiksować. Przełożyć do miski. Dodać cebulę z jabłkiem, przyprawić. Jeśli konsystencja smalczyku będzie niewłaściwa (za sucha) należy dodać 3-4 łyżki pozostałej wody z gotowania fasoli. Smalczyk powinien mieć lekką konsystencję, łatwą do rozsmarowania.
Gotowy smalczyk najlepiej smakuje na kromce chleba orkiszowego.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025