Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ziarnem orkiszu

Dodano: 27 gru 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 marchewki
  • 3 cebule
  • 200 g tuńczyka w sosie własnym
  • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • szczypiorek
  • 2 garści ugotowanego ziarna orkiszu
  • majonez z cieciorki *

* Majonez (do tej ilości sałatki można przygotować z połowy składników): 

  • 350 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 200 ml oleju winogronowego, 
  • 1,5 łyżki musztardy,
  • 0,5 łyżeczki mieszanki z kozieradką,
  • 0,5 łyżeczki soli kłodawskiej, 
  • 0,5 łyżeczki bertramu,
  • 0,5 łyżeczki galgantu, 
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie majonezu:
Ciecierzycę wraz z aquafabą (wodą ze słoiczka) dokładnie zblendować. Dodać przyprawy, sok z cytryny i musztardę. Mieszając, powoli dodawać olej.
Gotowy majonez przechowywać w lodówce.


Przygotowanie sałatki:

Marchewkę obrać, ugotować, ostudzić i zetrzeć na grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić żółtka od białek, oddzielnie zetrzeć. Cebulę pokroić, sparzyć wrzątkiem, odsączyć. Ziarno orkiszu ugotować według przepisu, ostudzić. Szczypiorek posiekać.

Sałatkę układać warstwowo w kolejności:

odsączony i rozdrobniony tuńczyk, starta marchewka, mieszanka przypraw, majonez, posiekana cebula, starte białka, mieszanka przypraw, majonez, ziarno orkiszu, część posiekanego szczypiorku, starte żółtka.
Całość oprószyć mieszanką przypraw i posypać resztą szczypiorku.



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin