Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ziarnem orkiszu

Dodano: 27 gru 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 marchewki
  • 3 cebule
  • 200 g tuńczyka w sosie własnym
  • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • szczypiorek
  • 2 garści ugotowanego ziarna orkiszu
  • majonez z cieciorki *

* Majonez (do tej ilości sałatki można przygotować z połowy składników): 

  • 350 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 200 ml oleju winogronowego, 
  • 1,5 łyżki musztardy,
  • 0,5 łyżeczki mieszanki z kozieradką,
  • 0,5 łyżeczki soli kłodawskiej, 
  • 0,5 łyżeczki bertramu,
  • 0,5 łyżeczki galgantu, 
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie majonezu:
Ciecierzycę wraz z aquafabą (wodą ze słoiczka) dokładnie zblendować. Dodać przyprawy, sok z cytryny i musztardę. Mieszając, powoli dodawać olej.
Gotowy majonez przechowywać w lodówce.


Przygotowanie sałatki:

Marchewkę obrać, ugotować, ostudzić i zetrzeć na grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić żółtka od białek, oddzielnie zetrzeć. Cebulę pokroić, sparzyć wrzątkiem, odsączyć. Ziarno orkiszu ugotować według przepisu, ostudzić. Szczypiorek posiekać.

Sałatkę układać warstwowo w kolejności:

odsączony i rozdrobniony tuńczyk, starta marchewka, mieszanka przypraw, majonez, posiekana cebula, starte białka, mieszanka przypraw, majonez, ziarno orkiszu, część posiekanego szczypiorku, starte żółtka.
Całość oprószyć mieszanką przypraw i posypać resztą szczypiorku.



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin