Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ziarnem orkiszu

Dodano: 27 gru 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 marchewki
  • 3 cebule
  • 200 g tuńczyka w sosie własnym
  • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • szczypiorek
  • 2 garści ugotowanego ziarna orkiszu
  • majonez z cieciorki *

* Majonez (do tej ilości sałatki można przygotować z połowy składników): 

  • 350 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 200 ml oleju winogronowego, 
  • 1,5 łyżki musztardy,
  • 0,5 łyżeczki mieszanki z kozieradką,
  • 0,5 łyżeczki soli kłodawskiej, 
  • 0,5 łyżeczki bertramu,
  • 0,5 łyżeczki galgantu, 
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie majonezu:
Ciecierzycę wraz z aquafabą (wodą ze słoiczka) dokładnie zblendować. Dodać przyprawy, sok z cytryny i musztardę. Mieszając, powoli dodawać olej.
Gotowy majonez przechowywać w lodówce.


Przygotowanie sałatki:

Marchewkę obrać, ugotować, ostudzić i zetrzeć na grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić żółtka od białek, oddzielnie zetrzeć. Cebulę pokroić, sparzyć wrzątkiem, odsączyć. Ziarno orkiszu ugotować według przepisu, ostudzić. Szczypiorek posiekać.

Sałatkę układać warstwowo w kolejności:

odsączony i rozdrobniony tuńczyk, starta marchewka, mieszanka przypraw, majonez, posiekana cebula, starte białka, mieszanka przypraw, majonez, ziarno orkiszu, część posiekanego szczypiorku, starte żółtka.
Całość oprószyć mieszanką przypraw i posypać resztą szczypiorku.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin