Orkiszowo-malinowo do kawy
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ziarnem orkiszu
Dodano: 27 gru 2023 Alfreda Walkowska
Składniki:
* Majonez (do tej ilości sałatki można przygotować z połowy składników):
Przygotowanie majonezu:
Ciecierzycę wraz z aquafabą (wodą ze słoiczka) dokładnie zblendować. Dodać przyprawy, sok z cytryny i musztardę. Mieszając, powoli dodawać olej.
Gotowy majonez przechowywać w lodówce.
Przygotowanie sałatki:
Marchewkę obrać, ugotować, ostudzić i zetrzeć na grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić żółtka od białek, oddzielnie zetrzeć. Cebulę pokroić, sparzyć wrzątkiem, odsączyć. Ziarno orkiszu ugotować według przepisu, ostudzić. Szczypiorek posiekać.
Sałatkę układać warstwowo w kolejności:
odsączony i rozdrobniony tuńczyk, starta marchewka, mieszanka przypraw, majonez, posiekana cebula, starte białka, mieszanka przypraw, majonez, ziarno orkiszu, część posiekanego szczypiorku, starte żółtka.
Całość oprószyć mieszanką przypraw i posypać resztą szczypiorku.
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]
12 wrz 2024