Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ziarnem orkiszu

Dodano: 27 gru 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 marchewki
  • 3 cebule
  • 200 g tuńczyka w sosie własnym
  • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • szczypiorek
  • 2 garści ugotowanego ziarna orkiszu
  • majonez z cieciorki *

* Majonez (do tej ilości sałatki można przygotować z połowy składników): 

  • 350 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 200 ml oleju winogronowego, 
  • 1,5 łyżki musztardy,
  • 0,5 łyżeczki mieszanki z kozieradką,
  • 0,5 łyżeczki soli kłodawskiej, 
  • 0,5 łyżeczki bertramu,
  • 0,5 łyżeczki galgantu, 
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie majonezu:
Ciecierzycę wraz z aquafabą (wodą ze słoiczka) dokładnie zblendować. Dodać przyprawy, sok z cytryny i musztardę. Mieszając, powoli dodawać olej.
Gotowy majonez przechowywać w lodówce.


Przygotowanie sałatki:

Marchewkę obrać, ugotować, ostudzić i zetrzeć na grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić żółtka od białek, oddzielnie zetrzeć. Cebulę pokroić, sparzyć wrzątkiem, odsączyć. Ziarno orkiszu ugotować według przepisu, ostudzić. Szczypiorek posiekać.

Sałatkę układać warstwowo w kolejności:

odsączony i rozdrobniony tuńczyk, starta marchewka, mieszanka przypraw, majonez, posiekana cebula, starte białka, mieszanka przypraw, majonez, ziarno orkiszu, część posiekanego szczypiorku, starte żółtka.
Całość oprószyć mieszanką przypraw i posypać resztą szczypiorku.



Najnowsze wpisy

Różyczki

Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]

26 lut 2025

Pierogi orkiszowe

Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]

26 lut 2025

Goździk

1.27 Goździk (gariofoles, cariofoles)Goździk jest bardzo gorący i ma w sobie również pewną wilgoć, która daje się odczuć dzięki słodyczy, podobnie jak słodka wil­goć miodu. GłowaJeśli ktoś cierpi z powodu dolegliwości […]

26 lut 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin