Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ziarnem orkiszu
Dodano: 27 gru 2023 Alfreda Walkowska
Składniki:
* Majonez (do tej ilości sałatki można przygotować z połowy składników):
Przygotowanie majonezu:
Ciecierzycę wraz z aquafabą (wodą ze słoiczka) dokładnie zblendować. Dodać przyprawy, sok z cytryny i musztardę. Mieszając, powoli dodawać olej.
Gotowy majonez przechowywać w lodówce.
Przygotowanie sałatki:
Marchewkę obrać, ugotować, ostudzić i zetrzeć na grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić żółtka od białek, oddzielnie zetrzeć. Cebulę pokroić, sparzyć wrzątkiem, odsączyć. Ziarno orkiszu ugotować według przepisu, ostudzić. Szczypiorek posiekać.
Sałatkę układać warstwowo w kolejności:
odsączony i rozdrobniony tuńczyk, starta marchewka, mieszanka przypraw, majonez, posiekana cebula, starte białka, mieszanka przypraw, majonez, ziarno orkiszu, część posiekanego szczypiorku, starte żółtka.
Całość oprószyć mieszanką przypraw i posypać resztą szczypiorku.
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024