Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ziarnem orkiszu
Dodano: 27 gru 2023 Alfreda Walkowska
Składniki:
- 4 jajka
- 4 marchewki
- 3 cebule
- 200 g tuńczyka w sosie własnym
- Przyprawa do potraw – mieszanka
- szczypiorek
- 2 garści ugotowanego ziarna orkiszu
- majonez z cieciorki *
* Majonez (do tej ilości sałatki można przygotować z połowy składników):
- 350 g ugotowanej ciecierzycy,
- 200 ml oleju winogronowego,
- 1,5 łyżki musztardy,
- 0,5 łyżeczki mieszanki z kozieradką,
- 0,5 łyżeczki soli kłodawskiej,
- 0,5 łyżeczki bertramu,
- 0,5 łyżeczki galgantu,
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie majonezu:
Ciecierzycę wraz z aquafabą (wodą ze słoiczka) dokładnie zblendować. Dodać przyprawy, sok z cytryny i musztardę. Mieszając, powoli dodawać olej.
Gotowy majonez przechowywać w lodówce.
Przygotowanie sałatki:
Marchewkę obrać, ugotować, ostudzić i zetrzeć na grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić żółtka od białek, oddzielnie zetrzeć. Cebulę pokroić, sparzyć wrzątkiem, odsączyć. Ziarno orkiszu ugotować według przepisu, ostudzić. Szczypiorek posiekać.
Sałatkę układać warstwowo w kolejności:
odsączony i rozdrobniony tuńczyk, starta marchewka, mieszanka przypraw, majonez, posiekana cebula, starte białka, mieszanka przypraw, majonez, ziarno orkiszu, część posiekanego szczypiorku, starte żółtka.
Całość oprószyć mieszanką przypraw i posypać resztą szczypiorku.