Ciasteczka orkiszowe z kasztanami jadalnymi

Dodano: 24 cze 2020 Alfreda Walkowska

Ciasteczka orkiszowe z kasztanami jadalnymi

Składniki:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej typ 650
  • 1 szklanka mąki z kasztana jadalnego
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka migdałów mielonych
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • szczypta soli
  • 2 łyżki jogurtu/ śmietany – opcjonalnie

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Uformować ciasteczka według uznania.
Piec w 180 stopniach 20-25 minut.

Ciasteczka można opruszyć zmieloną czekoladą, makiem lub wiórkami kokosowymi.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin