Ciasteczka orkiszowe z kasztanami jadalnymi

Dodano: 24 cze 2020

Ciasteczka orkiszowe z kasztanami jadalnymi

Składniki:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej typ 650
  • 1 szklanka mąki z kasztana jadalnego
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka migdałów mielonych
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • szczypta soli
  • 2 łyżki jogurtu/ śmietany – opcjonalnie

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Uformować ciasteczka według uznania.
Piec w 180 stopniach 20-25 minut.

Ciasteczka można opruszyć zmieloną czekoladą, makiem lub wiórkami kokosowymi.