Ciasteczka orkiszowe z kasztanami jadalnymi
Dodano: 24 cze 2020
Ciasteczka orkiszowe z kasztanami jadalnymi
Składniki:
- 3 szklanki mąki orkiszowej typ 650
- 1 szklanka mąki z kasztana jadalnego
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka migdałów mielonych
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 250 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym
- szczypta soli
- 2 łyżki jogurtu/ śmietany – opcjonalnie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Uformować ciasteczka według uznania.
Piec w 180 stopniach 20-25 minut.
Ciasteczka można opruszyć zmieloną czekoladą, makiem lub wiórkami kokosowymi.