Ciasteczka orkiszowe z kasztanami jadalnymi

Dodano: 24 cze 2020 Alfreda Walkowska

Ciasteczka orkiszowe z kasztanami jadalnymi

Składniki:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej typ 650
  • 1 szklanka mąki z kasztana jadalnego
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka migdałów mielonych
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • szczypta soli
  • 2 łyżki jogurtu/ śmietany – opcjonalnie

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Uformować ciasteczka według uznania.
Piec w 180 stopniach 20-25 minut.

Ciasteczka można opruszyć zmieloną czekoladą, makiem lub wiórkami kokosowymi.



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin