Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Pokrzywa
Dodano: 27 mar 2024 Alfreda Walkowska
1.100 Pokrzywa (urtica)
Pokrzywa jest na swój sposób bardzo gorąca, zaś ze względu na swą szorstkość absolutnie nie nadaje się do spożycia na surowo. Jednak gdy świeżo wyjdzie z ziemi, można ją wykorzystać do przyrządzania potraw, bowiem oczyszcza żołądek człowieka i uwalnia go od śluzu. Dotyczy to każdego gatunku pokrzywy. Większa pokrzywa jest bowiem gorąca i zawiera nic niewarty sok. Ta, którą nazywa się pokrzywą parzącą, [również] jest gorąca, a dodatkowo ma w sobie przenikliwy żar, który sprawia, że jest ona włochata i raniąca. Jednak ani ta, ani tamta nie ma w sobie silnego leczniczego działania jako takiego, chyba że zostanie dodana do innych mieszanek.
Robaki
Jeśli wskutek działania szkodliwych i złych soków, które są w człowieku trujące, rosną w nim robaki, powinien on wziąć sok z pokrzyw i tyle samo soku z dziewanny oraz tyle soku z liści orzecha lub z kory tego drzewa, ile jest soku z obydwu wcześniejszych składników. Następnie niech doda trochę octu i hojnie miodu, wszystko włoży do nowego garnka, zagotuje i zbierze u góry pianę. Po ugotowaniu niech zdejmie specyfik z ognia i w małych ilościach pije go na czczo przez piętnaście dni, aby nie doznał szkody z powody jego mocy. Jednak po jedzeniu może pić dostatecznie dużo, bowiem potrawy stawią opór sile tego [środka], a znajdujące się w człowieku robaki umrą.
Zapominalstwo
Człowiek, który jest zapominalski wbrew swojej woli, niech rozetrze pokrzywę na sok i doda do niej trochę oliwy z oliwek.
A gdy będzie szedł spać, niech natrze tym pierś i skronie. Niech czyni tak często, a jego zapominalstwo ustąpi.(…)
Hildegarda z Bingen, Physica
Napój z orzechem włoskim
Wszystkie składniki zmieszać i gotować przez 5 minut, odszumować, po czym wlać do butelki. Codziennie przez 2 tygodnie pić 1 łyżkę przed i [20 ml] po jedzeniu.
Napój ten jest środkiem roślinnym pomocnym przy odrobaczaniu organizmu poprzez działanie przeciw pasożytom jelitowym i robakom.
Wighard Strehlow, „Zdrowie z mądrości natury”
Pokrzywa wiosenna
Młode pędy pokrzywy (najlepsza wczesnowiosenna) umyć, zalać wrzącą wodą, krótko pogotować.
Odcedzić, ewentualnie posiekać.
W rondlu rozgrzać masło klarowane, wkroić cebulę i rozgnieść ząbki obranego czosnku. Dodać pokrzywę oraz mąkę zmieszaną ze szklanką wody i jajkiem.
Wymieszać, przyprawić, pogotować kilka minut.
Masa powinna mieć konsystencję szpinaku.
Tak przygotowana pokrzywa może być podawana z ziarnem orkiszu, z makaronem, kuskusem albo chlebem. Może być także doskonałym farszem do naleśników lub krokietów.
Alfreda Walkowska, Katarzyna i Lidia Walkowskie, „Hildegardowa kuchnia polska”
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025