Pokrzywa

Dodano: 27 mar 2024 Alfreda Walkowska

1.100 Pokrzywa (urtica)

Pokrzywa jest na swój sposób bardzo gorąca, zaś ze względu na swą szorstkość absolutnie nie nadaje się do spożycia na surowo. Jednak gdy świeżo wyjdzie z ziemi, można ją wykorzystać do przyrządzania potraw, bowiem oczyszcza żołądek człowieka i uwalnia go od śluzu. Dotyczy to każdego gatunku pokrzywy. Większa pokrzywa jest bowiem gorąca i zawiera nic niewarty sok. Ta, którą nazywa się pokrzywą parzącą, [również] jest gorąca, a dodatkowo ma w sobie przenikliwy żar, który sprawia, że jest ona włochata i raniąca. Jednak ani ta, ani tamta nie ma w sobie silnego leczniczego działania jako takiego, chyba że zostanie dodana do innych mieszanek.

Robaki

Jeśli wskutek działania szkodliwych i złych soków, które są w człowieku trujące, rosną w nim robaki, powinien on wziąć sok z pokrzyw i tyle samo soku z dziewanny oraz tyle soku z liści orzecha lub z kory tego drzewa, ile jest soku z obydwu wcześniejszych składników. Następnie niech doda trochę octu i hojnie miodu, wszystko włoży do nowego garnka, zagotuje i zbierze u góry pianę. Po ugotowaniu niech zdejmie specyfik z ognia i w małych ilościach pije go na czczo przez piętnaście dni, aby nie doznał szkody z powody jego mocy. Jednak po jedzeniu może pić dostatecznie dużo, bowiem potrawy stawią opór sile tego [środka], a znajdujące się w człowieku robaki umrą.

Zapominalstwo

Człowiek, który jest zapominalski wbrew swojej woli, niech rozetrze pokrzywę na sok i doda do niej trochę oliwy z oliwek.

A gdy będzie szedł spać, niech natrze tym pierś i skronie. Niech czyni tak często, a jego zapominalstwo ustąpi.(…) 

Hildegarda z Bingen, Physica

 

Napój z orzechem włoskim

  • 10 ml soku z pokrzywy
  • 10 ml soku z dziewanny
  • 20 ml soku z liści orzecha włoskiego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 150 g miodu
  • 1 l wina

Wszystkie składniki zmieszać i gotować przez 5 minut, odszumować, po czym wlać do butelki. Codziennie przez 2 tygodnie pić 1 łyżkę przed i [20 ml] po jedzeniu. 

Napój ten jest środkiem roślinnym pomocnym przy odrobaczaniu organizmu poprzez działanie przeciw pasożytom jelitowym i robakom.

Wighard Strehlow, „Zdrowie z mądrości natury”

 

Pokrzywa wiosenna

  • 1 kg młodej pokrzywy
  • 1–2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki orkiszowej (typ 650)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka „Przyprawy do potraw – mieszanki”
  • 3 szczypty bertramu
  • 3 szczypty galgantu
  • 1⁄2 łyżeczki „Mieszanki przypraw z kozieradką”

Młode pędy pokrzywy (najlepsza wczesnowiosenna) umyć, zalać wrzącą wodą, krótko pogotować.
Odcedzić, ewentualnie posiekać.

W rondlu rozgrzać masło klarowane, wkroić cebulę i rozgnieść ząbki obranego czosnku. Dodać pokrzywę oraz mąkę zmieszaną ze szklanką wody i jajkiem.
Wymieszać, przyprawić, pogotować kilka minut.
Masa powinna mieć konsystencję szpinaku.

Tak przygotowana pokrzywa może być podawana z ziarnem orkiszu, z makaronem, kuskusem albo chlebem. Może być także doskonałym farszem do naleśników lub krokietów.

Alfreda Walkowska, Katarzyna i Lidia Walkowskie, „Hildegardowa kuchnia polska”



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin