Pokrzywa

Dodano: 27 mar 2024 Alfreda Walkowska

1.100 Pokrzywa (urtica)

Pokrzywa jest na swój sposób bardzo gorąca, zaś ze względu na swą szorstkość absolutnie nie nadaje się do spożycia na surowo. Jednak gdy świeżo wyjdzie z ziemi, można ją wykorzystać do przyrządzania potraw, bowiem oczyszcza żołądek człowieka i uwalnia go od śluzu. Dotyczy to każdego gatunku pokrzywy. Większa pokrzywa jest bowiem gorąca i zawiera nic niewarty sok. Ta, którą nazywa się pokrzywą parzącą, [również] jest gorąca, a dodatkowo ma w sobie przenikliwy żar, który sprawia, że jest ona włochata i raniąca. Jednak ani ta, ani tamta nie ma w sobie silnego leczniczego działania jako takiego, chyba że zostanie dodana do innych mieszanek.

Robaki

Jeśli wskutek działania szkodliwych i złych soków, które są w człowieku trujące, rosną w nim robaki, powinien on wziąć sok z pokrzyw i tyle samo soku z dziewanny oraz tyle soku z liści orzecha lub z kory tego drzewa, ile jest soku z obydwu wcześniejszych składników. Następnie niech doda trochę octu i hojnie miodu, wszystko włoży do nowego garnka, zagotuje i zbierze u góry pianę. Po ugotowaniu niech zdejmie specyfik z ognia i w małych ilościach pije go na czczo przez piętnaście dni, aby nie doznał szkody z powody jego mocy. Jednak po jedzeniu może pić dostatecznie dużo, bowiem potrawy stawią opór sile tego [środka], a znajdujące się w człowieku robaki umrą.

Zapominalstwo

Człowiek, który jest zapominalski wbrew swojej woli, niech rozetrze pokrzywę na sok i doda do niej trochę oliwy z oliwek.

A gdy będzie szedł spać, niech natrze tym pierś i skronie. Niech czyni tak często, a jego zapominalstwo ustąpi.(…) 

Hildegarda z Bingen, Physica

 

Napój z orzechem włoskim

  • 10 ml soku z pokrzywy
  • 10 ml soku z dziewanny
  • 20 ml soku z liści orzecha włoskiego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 150 g miodu
  • 1 l wina

Wszystkie składniki zmieszać i gotować przez 5 minut, odszumować, po czym wlać do butelki. Codziennie przez 2 tygodnie pić 1 łyżkę przed i [20 ml] po jedzeniu. 

Napój ten jest środkiem roślinnym pomocnym przy odrobaczaniu organizmu poprzez działanie przeciw pasożytom jelitowym i robakom.

Wighard Strehlow, „Zdrowie z mądrości natury”

 

Pokrzywa wiosenna

  • 1 kg młodej pokrzywy
  • 1–2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki orkiszowej (typ 650)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka „Przyprawy do potraw – mieszanki”
  • 3 szczypty bertramu
  • 3 szczypty galgantu
  • 1⁄2 łyżeczki „Mieszanki przypraw z kozieradką”

Młode pędy pokrzywy (najlepsza wczesnowiosenna) umyć, zalać wrzącą wodą, krótko pogotować.
Odcedzić, ewentualnie posiekać.

W rondlu rozgrzać masło klarowane, wkroić cebulę i rozgnieść ząbki obranego czosnku. Dodać pokrzywę oraz mąkę zmieszaną ze szklanką wody i jajkiem.
Wymieszać, przyprawić, pogotować kilka minut.
Masa powinna mieć konsystencję szpinaku.

Tak przygotowana pokrzywa może być podawana z ziarnem orkiszu, z makaronem, kuskusem albo chlebem. Może być także doskonałym farszem do naleśników lub krokietów.

Alfreda Walkowska, Katarzyna i Lidia Walkowskie, „Hildegardowa kuchnia polska”



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin