Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Babka płesznik
Dodano: 24 sie 2022 Alfreda Walkowska
„Płesznik jest z natury zimny, zaś w tym chłodzie ma słodką domieszkę. Kto ugotuje go w winie i będzie pić ten gorący napój, od tego odstąpią silne gorączki.
Przygnębienie
Dzięki swojej słodkiej domieszce płesznik rozwesela przygnębionego człowieka, zaś za sprawą swego chłodu, jak również mieszanki, ułatwia mózgowi powrót do zdrowia i wzmacnia go.”
św. Hildegarda z Bingen „Physica”
SPOSOBY ZASTOSOWANIA:
Nie należy zażywać płesznika razem z lekami. Jak każdy surowiec śluzowy może zmniejszyć ich wchłanianie dlatego należy zachować co najmniej godzinny odstęp czasowy.
Płesznik (w ilości 1-3 łyżeczek na dobę) należy przyjmować z płynem ale oczywiście nie bez znaczenia jest jego rodzaj. Najlepszym rozwiązaniem wcale nie jest zimna woda ale np. tak lubiana przez jelita herbatka koperkowa. Można go dosypywać do potraw np. porannej orkiszowianki (pamiętając o dodatkowym płynie) a jeszcze innym sposobem na jego zastosowanie jest
Babka płesznik na winie
Składniki:
Przygotowanie:
Wino z nasionami babki płesznik doprowadzić do wrzenia. Gotować 3–5 minut, przefiltrować. Przelać do butelki.
Wino z płesznikiem pić 3 razy dziennie po 20 ml przed jedzeniem.
Wino z nasionami babki płesznik wspomaga leczenie dolegliwości na tle alergicznym, atopowego zapalenia skóry, zapalenia błony śluzowej żołądka i jelit, depresji.
Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]
29 sty 2025