Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Napój z szałwii muszkatołowej
Dodano: 22 wrz 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki gotować w winie ok. 5 minut. Odcedzić.
Pić po obiedzie i kolacji po ok. 20 ml.
Napój z szałwii muszkatołowej wskazany jest przy przewlekłych stanach zapalnych żołądka, wrzodach żołądka i dwunastnicy, zakażeniu bakterią Helicobacter pylori, słabym trawieniu.
Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024