Napój z szałwii muszkatołowej

Dodano: 22 wrz 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 18 g liści szałwii muszkatołowej
  • 6 g mięty polej
  • 2 g nasion kopru włoskiego
  • 50 g odszumowanego miodu
  • 1 l wina wytrawnego 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki gotować w winie ok. 5 minut. Odcedzić.

Pić po obiedzie i kolacji po ok. 20 ml.

Napój z szałwii muszkatołowej wskazany jest przy przewlekłych stanach zapalnych żołądka, wrzodach żołądka i dwunastnicy, zakażeniu bakterią Helicobacter pylori, słabym trawieniu.

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Tiramisu orkiszowe

Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]

25 cze 2025

Wątróbka drobiowa z boczniakami

Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]

25 cze 2025

Nagietek

1.122 Nagietek (calendula)Nagietek jest zimny i wilgotny. Ponadto posiada w sobie dużą zieloną siłę i przeciwdziała truciźnie. OtrucieCzłowiek, który zje lub wypije truciznę i któremu została ona podana, powinien ugotować […]

25 cze 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin