Napój z szałwii muszkatołowej

Dodano: 22 wrz 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 18 g liści szałwii muszkatołowej
  • 6 g mięty polej
  • 2 g nasion kopru włoskiego
  • 50 g odszumowanego miodu
  • 1 l wina wytrawnego 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki gotować w winie ok. 5 minut. Odcedzić.

Pić po obiedzie i kolacji po ok. 20 ml.

Napój z szałwii muszkatołowej wskazany jest przy przewlekłych stanach zapalnych żołądka, wrzodach żołądka i dwunastnicy, zakażeniu bakterią Helicobacter pylori, słabym trawieniu.

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin