Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Napój z szałwii muszkatołowej
Dodano: 22 wrz 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki gotować w winie ok. 5 minut. Odcedzić.
Pić po obiedzie i kolacji po ok. 20 ml.
Napój z szałwii muszkatołowej wskazany jest przy przewlekłych stanach zapalnych żołądka, wrzodach żołądka i dwunastnicy, zakażeniu bakterią Helicobacter pylori, słabym trawieniu.
Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025