Pasztet warzywny
Dodano: 27 lip 2022
Pasztet warzywny
Składniki:
- 3 średnie cebule
- 2 marchewki
- 1⁄2 selera
- 1 szklanka wody
- 150 g masła klarowanego
- 2 łyżki „Hildegardowej przyprawy z galgantem”
- 4 jajka
- 1 szklanka bułki tartej orkiszowej
- 1⁄2 łyżeczki bertramu
- 1⁄2 łyżeczki galgantu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebule, marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce.
Starte warzywa smażyć przez chwilę na maśle klarowanym, potem przykryć pokrywką i dusić przez ok. 30 minut.
Dodać 2 łyżki „Hildegardowej przyprawy z galgantem” oraz orkiszową bułkę tartą.
Przyprawić do smaku.
Ostudzić.
Dodać 4 żółtka i ubitą pianę z białek. Wszystko wymieszać.
Piec w piekarniku ok. 1 godziny w 170–175°C.
Można podawać na ciepło, jednak najlepszy smak pasztet ma po wystudzeniu.
Pasztet warzywno–orkiszowy może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do chleba.
Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.