Pasztet warzywny

Dodano: 27 lip 2022 Alfreda Walkowska

Pasztet warzywny

Składniki:

  • 3 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 1⁄2 selera
  • 1 szklanka wody
  • 150 g masła klarowanego
  • 2 łyżki „Hildegardowej przyprawy z galgantem”
  • 4 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej orkiszowej
  • 1⁄2 łyżeczki bertramu
  • 1⁄2 łyżeczki galgantu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cebule, marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce.

Starte warzywa smażyć przez chwilę na maśle klarowanym, potem przykryć pokrywką i dusić przez ok. 30 minut.

Dodać 2 łyżki „Hildegardowej przyprawy z galgantem” oraz orkiszową bułkę tartą.
Przyprawić do smaku.
Ostudzić.

Dodać 4 żółtka i ubitą pianę z białek. Wszystko wymieszać.

Piec w piekarniku ok. 1 godziny w 170–175°C.

Można podawać na ciepło, jednak najlepszy smak pasztet ma po wystudzeniu.

Pasztet warzywno–orkiszowy może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do chleba.

Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin