Pasztet warzywny

Dodano: 27 lip 2022 Alfreda Walkowska

Pasztet warzywny

Składniki:

  • 3 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 1⁄2 selera
  • 1 szklanka wody
  • 150 g masła klarowanego
  • 2 łyżki „Hildegardowej przyprawy z galgantem”
  • 4 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej orkiszowej
  • 1⁄2 łyżeczki bertramu
  • 1⁄2 łyżeczki galgantu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cebule, marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce.

Starte warzywa smażyć przez chwilę na maśle klarowanym, potem przykryć pokrywką i dusić przez ok. 30 minut.

Dodać 2 łyżki „Hildegardowej przyprawy z galgantem” oraz orkiszową bułkę tartą.
Przyprawić do smaku.
Ostudzić.

Dodać 4 żółtka i ubitą pianę z białek. Wszystko wymieszać.

Piec w piekarniku ok. 1 godziny w 170–175°C.

Można podawać na ciepło, jednak najlepszy smak pasztet ma po wystudzeniu.

Pasztet warzywno–orkiszowy może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do chleba.

Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Macierzanka

Thymus serpyllum L. 1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum) Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. WysypkaCzłowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w […]

25 wrz 2024

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia udko z kurczaka  farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g  białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa  pietruszka natka […]

25 wrz 2024

Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Składniki: 200 g ziarna orkiszu siekanego   100 g  borowików – świeże lub mrożone 1 szalotka 10 g masła 1 g korzenia galgantu w proszku  1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

25 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin