Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Pasztet warzywny
Dodano: 27 lip 2022 Alfreda Walkowska
Pasztet warzywny
Składniki:
Przygotowanie:
Cebule, marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce.
Starte warzywa smażyć przez chwilę na maśle klarowanym, potem przykryć pokrywką i dusić przez ok. 30 minut.
Dodać 2 łyżki „Hildegardowej przyprawy z galgantem” oraz orkiszową bułkę tartą.
Przyprawić do smaku.
Ostudzić.
Dodać 4 żółtka i ubitą pianę z białek. Wszystko wymieszać.
Piec w piekarniku ok. 1 godziny w 170–175°C.
Można podawać na ciepło, jednak najlepszy smak pasztet ma po wystudzeniu.
Pasztet warzywno–orkiszowy może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do chleba.
Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025