Pasztet warzywny

Dodano: 27 lip 2022 Alfreda Walkowska

Pasztet warzywny

Składniki:

  • 3 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 1⁄2 selera
  • 1 szklanka wody
  • 150 g masła klarowanego
  • 2 łyżki „Hildegardowej przyprawy z galgantem”
  • 4 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej orkiszowej
  • 1⁄2 łyżeczki bertramu
  • 1⁄2 łyżeczki galgantu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cebule, marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce.

Starte warzywa smażyć przez chwilę na maśle klarowanym, potem przykryć pokrywką i dusić przez ok. 30 minut.

Dodać 2 łyżki „Hildegardowej przyprawy z galgantem” oraz orkiszową bułkę tartą.
Przyprawić do smaku.
Ostudzić.

Dodać 4 żółtka i ubitą pianę z białek. Wszystko wymieszać.

Piec w piekarniku ok. 1 godziny w 170–175°C.

Można podawać na ciepło, jednak najlepszy smak pasztet ma po wystudzeniu.

Pasztet warzywno–orkiszowy może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do chleba.

Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin