Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Pasztet warzywny
Dodano: 27 lip 2022 Alfreda Walkowska
Pasztet warzywny
Składniki:
Przygotowanie:
Cebule, marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce.
Starte warzywa smażyć przez chwilę na maśle klarowanym, potem przykryć pokrywką i dusić przez ok. 30 minut.
Dodać 2 łyżki „Hildegardowej przyprawy z galgantem” oraz orkiszową bułkę tartą.
Przyprawić do smaku.
Ostudzić.
Dodać 4 żółtka i ubitą pianę z białek. Wszystko wymieszać.
Piec w piekarniku ok. 1 godziny w 170–175°C.
Można podawać na ciepło, jednak najlepszy smak pasztet ma po wystudzeniu.
Pasztet warzywno–orkiszowy może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do chleba.
Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025