Różyczki
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Pietruszkowe spaghetti orkiszowe
Dodano: 28 kwi 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Pietruszkę i pomidor posiekać na drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane. Dodać zgnieciony czosnek, pietruszkę, pomidor i przyprawy. Podsmażyć krótko, ciągle mieszając.
Na koniec dodać łyżkę oleju z pestek dyni i migdały mielone.
Makaron podawać z powstałym sosem.
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]
26 lut 2025