Pietruszkowe spaghetti orkiszowe

Dodano: 28 kwi 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti orkiszowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka”
  • „Mieszanka przypraw z kozieradką”
  • ½ łyżeczki mielonego korzenia bertramu
  • ½ łyżeczki mielonego korzenia galgantu
  • sól

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente.

Pietruszkę i pomidor posiekać na drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać masło klarowane. Dodać zgnieciony czosnek, pietruszkę, pomidor i przyprawy. Podsmażyć krótko, ciągle mieszając.

Na koniec dodać łyżkę oleju z pestek dyni i migdały mielone.

Makaron podawać z powstałym sosem.



Najnowsze wpisy

Różyczki

Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]

26 lut 2025

Pierogi orkiszowe

Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]

26 lut 2025

Goździk

1.27 Goździk (gariofoles, cariofoles)Goździk jest bardzo gorący i ma w sobie również pewną wilgoć, która daje się odczuć dzięki słodyczy, podobnie jak słodka wil­goć miodu. GłowaJeśli ktoś cierpi z powodu dolegliwości […]

26 lut 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin