Kluseczki – łezki orkiszowe z omastą

Dodano: 28 lut 2024 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 300g mąki orkiszowej typ 650
  • 200 g orkiszowej bułki tartej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wrzątku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć. Ciasto rozwałkować, podzielić i uformować cienkie paseczki. Małe paseczki pociąć na małe kawałeczki. Można dodatkowo palcem przycisnąć jedną stronę – tworząc jakby tzw. łezkę.

Gotować w osolonej wodzie kilka minut.

Omasta (do kluseczek)

Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła, dodać rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku, jedną małą cebulę pokrojoną w krążki; i po jednej łyżce posiekanego szczypiorku i pietruszki. 



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin