Różyczki
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Kluseczki – łezki orkiszowe z omastą
Dodano: 28 lut 2024 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć. Ciasto rozwałkować, podzielić i uformować cienkie paseczki. Małe paseczki pociąć na małe kawałeczki. Można dodatkowo palcem przycisnąć jedną stronę – tworząc jakby tzw. łezkę.
Gotować w osolonej wodzie kilka minut.
Omasta (do kluseczek)
Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła, dodać rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku, jedną małą cebulę pokrojoną w krążki; i po jednej łyżce posiekanego szczypiorku i pietruszki.
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]
26 lut 2025