Pietruszkowe kotleciki z indyka
Dodano: 27 paź 2021
Składniki:
- 1/2 kg piersi z indyka
- 2 jajka
- 100g bułki tartej orkiszowej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mieszanki z kozieradką
- 1/2 łyżeczki galgantu
- 1/2 łyżeczki bertramu
- „Przyprawa do potraw – mieszanka” – do smaku
- 1 łyżka hildegardowej przyprawy z galgantem
- bułka tarta orkiszowa do obtoczenia kotlecików
- masło klarowane do smażenia
- ok. 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Pierś z indyka zmielić, przełożyć do dużej miski.
Dodać drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek, jajka, przyprawy, bułkę tartą i drobno posiekaną pietruszkę.
Dolać ok. 1/2 szklanki wody i całość dokładnie wymieszać.
Uformować malutkie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron do momentu zarumienienia się kotlecików.
Podawać na ciepło lub na zimno.