Pietruszkowe kotleciki z indyka

Dodano: 27 paź 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z indyka
  • 2 jajka
  • 100g bułki tartej orkiszowej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mieszanki z kozieradką
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka” – do smaku
  • 1 łyżka hildegardowej przyprawy z galgantem 
  • bułka tarta orkiszowa do obtoczenia kotlecików 
  • masło klarowane do smażenia
  • ok. 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:
Pierś z indyka zmielić, przełożyć do dużej miski.
Dodać drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek, jajka, przyprawy, bułkę tartą i drobno posiekaną pietruszkę.
Dolać ok. 1/2 szklanki wody i całość dokładnie wymieszać.
Uformować malutkie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron do momentu zarumienienia się kotlecików.
Podawać na ciepło lub na zimno.



Najnowsze wpisy

Różyczki

Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]

26 lut 2025

Pierogi orkiszowe

Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]

26 lut 2025

Goździk

1.27 Goździk (gariofoles, cariofoles)Goździk jest bardzo gorący i ma w sobie również pewną wilgoć, która daje się odczuć dzięki słodyczy, podobnie jak słodka wil­goć miodu. GłowaJeśli ktoś cierpi z powodu dolegliwości […]

26 lut 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin