Pietruszkowe kotleciki z indyka

Dodano: 27 paź 2021

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z indyka
  • 2 jajka
  • 100g bułki tartej orkiszowej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mieszanki z kozieradką
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka” – do smaku
  • 1 łyżka hildegardowej przyprawy z galgantem 
  • bułka tarta orkiszowa do obtoczenia kotlecików 
  • masło klarowane do smażenia
  • ok. 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:
Pierś z indyka zmielić, przełożyć do dużej miski.
Dodać drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek, jajka, przyprawy, bułkę tartą i drobno posiekaną pietruszkę.
Dolać ok. 1/2 szklanki wody i całość dokładnie wymieszać.
Uformować malutkie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron do momentu zarumienienia się kotlecików.
Podawać na ciepło lub na zimno.