Pietruszkowe kotleciki z indyka

Dodano: 27 paź 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z indyka
  • 2 jajka
  • 100g bułki tartej orkiszowej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mieszanki z kozieradką
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka” – do smaku
  • 1 łyżka hildegardowej przyprawy z galgantem 
  • bułka tarta orkiszowa do obtoczenia kotlecików 
  • masło klarowane do smażenia
  • ok. 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:
Pierś z indyka zmielić, przełożyć do dużej miski.
Dodać drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek, jajka, przyprawy, bułkę tartą i drobno posiekaną pietruszkę.
Dolać ok. 1/2 szklanki wody i całość dokładnie wymieszać.
Uformować malutkie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron do momentu zarumienienia się kotlecików.
Podawać na ciepło lub na zimno.



Najnowsze wpisy

Tiramisu orkiszowe

Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]

25 cze 2025

Wątróbka drobiowa z boczniakami

Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]

25 cze 2025

Nagietek

1.122 Nagietek (calendula)Nagietek jest zimny i wilgotny. Ponadto posiada w sobie dużą zieloną siłę i przeciwdziała truciźnie. OtrucieCzłowiek, który zje lub wypije truciznę i któremu została ona podana, powinien ugotować […]

25 cze 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin