Oczyszczająca kuracja gruszkowo-ziołowa

Dodano: 27 wrz 2023 Alfreda Walkowska

3.2 Grusza (birbaum, pirus)

Grusza jest bardziej zimna niż ciepła, zaś w porównaniu z jabło- nią tak ciężka i silna, jak wątroba w stosunku do płuc. Bowiem tak jak wątroba jest silniejsza, pożyteczniejsza, a także szkodliwsza niż płuca, tak też grusza jest silniejsza, pożyteczniejsza i szkodliwsza niż jabłoń.
(…)
Weź gruszki, rozkrój je, usuń gniazda nasienne, mocno ugotuj w wodzie i rozgnieć, aby powstał z nich mus. Później weź wszewłogę górską i galgant (mniej niż wszewłogi) oraz lukrecję (mniej niż galgantu) i cząber (mniej niż lukrecji). (…) Wszystkie te proszki zmieszaj, wsyp do lekko podgrzanego miodu, po czym dodaj do niego wspomniane gruszki. Codziennie jedz na czczo tyle tego specyfiku, ile zmieści się na małej łyżeczce, po posiłku – dwie łyżeczki, zaś na noc zażyj w łóżku trzy łyżeczki. Są to najlepsze powidła, cenniejsze niż złoto i pożyteczniejsze niż najczystsze złoto, bowiem usuwają migrenę, zmniejszają duszności, jakie wywołują w piersiach surowe gruszki, oraz eliminują ową chorobę i wszystkie złe soki, które są w człowieku, w ten sposób go oczyszczając, podobnie jak oczyszcza się z brudu naczynia.

św. Hildegarda z Bingen

Składniki:

  • 1,5 kg gruszek
  • 8 łyżek miodu-diabetycy połowę porcji
  • 100 g mieszanki ziołowej złożonej z: 
    • 35 g korzenia wszewłogi górskiej (Radix Mei)
    • 28 g korzenia galgantu (Rhiz. Galangae)
    • 22 g korzenia lukrecji (Radix Liquiritiae)
    • 15 g cząbru ogrodowego (Herba Saturejae hortensis)

Przygotowanie:
8-12 (1,5 kg) gruszek obranych i ugotowanych na miękko, ewentualnie jedną pigwę do smaku (wodę z gruszek odcedzić!) wymieszać na mus. Następnie dodać do musu 8 łyżek stołowych miodu (odszumowanego) oraz 100 g mieszanki ziołowej, wymieszać i bardzo krótko zagotować. Przełożyć do kilku wyparzonych słoiczków, zawsze przechowywać w lodówce.

Stosowanie:
Stosować  4-6 tygodni w zależności od wagi ciała, wieku w odpowiednich porcjach a zawsze w proporcji 1:2:3, np. 1 łyżeczka do herbaty, na czczo, 2 łyżeczki po obiedzie, 3 łyżeczki przed pójściem spać.
Dzieci, osoby wrażliwe –  odpowiednio mniej, zaczynając od małej ilości np. 1 czubek noża.

Wskazaniem do stosowania jest: ogólna profilaktyka zdrowotna, obniżona odporność, zapalenie stawów, przewlekłe infekcje górnych dróg oddechowych, w tym zatok, migdałków, przewlekłe stany zapalne jelit, żołądka, osłabienie organizmu po różnych zachorowaniach.



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin