Hyzop

Dodano: 24 kwi 2024 Alfreda Walkowska

HYZOP – Hyssopus officinalis

1.65 Hyzop
Hyzop jest z natury suchy, umiarkowanie ciepły i ma dużą siłę działania, dzięki czemu nie oprze się mu nawet bryła skalna, która znajduje się tam, gdzie wysiewa się to ziele. Często spo­żywany przepędza chore i zgniłe piany soków, to znaczy zbiera z nich pianę (czyli oczyszcza je), podobnie jak żar w garnku
sprawia, że zaczyna podnosić się [piana].

Wątroba i płuca
Spożywanie hyzopu ożywia wątrobę i odrobinę oczyszcza płuca, bowiem ten, kto kaszle, ma dolegliwości pochodzące od wątroby, zaś dolegliwości cierpiącego na astmę biorą się z płuc. Jeden i drugi powinien jeść hyzop z potrawami mięsnymi lub z roz­topioną słoniną, a poczują się lepiej. Kto jednak dodaje to ziele tylko do wina lub wody i spożywa je w ten sposób bez innych przypraw, ten bardziej sobie szkodzi, niż pomaga.
Bowiem gdy wątroba lub płuca są wzdęte na skutek jakiejś choroby i jeśli wówczas gorycz i ostrość hyzopu połączą się z ostrością wina i wody, wtedy [narządy] pokryją się przez to wrzodami. Dlatego hyzop należy mieszać z mięsem lub smalcem, aby [dostarczone organizmowi zdrowe] mięso stłumiło zgniliznę [chorego] ciała, bowiem potrawy mięsne lub smalec łagodzą siły hyzopu, aby nie zaszkodził on spożywającej go osobie. Samo wino lub sama woda mogłyby jednak nie opanować jego sił. Z tego względu [hyzop] szkodzi wtedy człowiekowi…
(…)Jeżeli jednak wątroba człowieka jest osłabiona pod wpływem smutku, wówczas zanim ta choroba weźmie w nim górę, powi­nien on ugotować młodego kurczaka z hyzopem, po czym często jeść zarówno hyzop, jak i kurczaka. Surowy, zamarynowany w winie hyzop również winien często spożywać lub pić to wino, bowiem hyzop bardziej mu pomoże w jego chorobie niż temu, kto odczuwa dolegliwości płuc. Młode kurczęta mają zimną naturę, toteż stanowią dla chorych pokrzepienie, jeśli zostanie dodany do nich hyzop, który dzięki swemu dobremu ciepłu i sile oddzia­ływania wzmacnia to, co jest pokryte wrzodami. Pić należy także wspomniane wino [z hyzopem], bowiem w połączeniu z młodym kurczakiem przepędza osłabienie wątroby, tak jak powiedziano wyżej.

św. Hildegarda z Bingen



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin