Jeżyna

Dodano: 22 lut 2023

1.170 Jeżyna (brema)
Krzak, na którym rosną jeżyny, jest bardziej ciepły niż zimny.

(…)

Płuca

Jeśli ktoś odczuwa dolegliwości płuc i kaszle, powinien wziąć ber­tram, mniej liści jeżyny i mniej hyzopu niż tych liści oraz mniej oregano niż hyzopu, dodać miód i mocno zagotować w dobrym winie. Później niech przecedzi specyfik przez ściereczkę i pije go po spożyciu niewielkiego posiłku. Po sytym posiłku można go wypić w większej ilości. Niech człowiek ten czyni tak często, a jego płuca odzyskają zdrowie, zaś znajdujący się w nich śluz zostanie usunięty. Bowiem ciepła i siły wszystkich tych tak zmie­szanych [składników] zmniejszają produkty gnilne płuc i klatki piersiowej, które powstają z niewłaściwego ciepła i niewłaści­wego chłodu.

św. Hildegarda z Bingen „Physica”

 

Napój z jeżyn (H)
Decoctum Rubi fruticosi cp. (H)

To znakomity środek na wszelkie zaflegmienia. Już pierwsze doświadczenia dowiodły doskonałej skuteczności. 
Należy go zażywać zawsze po posiłkach – po niewielkim posiłku niewiele, po obfitszym więcej!

dr Gottfried Hertzka


Recepta:
Radix Pyrethri conc. 9,0 – (sproszkowany korzeń bertram)
Fol. Rubi frut. Rec. 7,5 – (liście/ziele jeżyny)
Herba Hyssopi conc. 2,0 – (hyzop w proszku)
Herba Origani vulg. Rec. 5,0 – (oregano w proszku)
Mel depuratum 10,0 – (odszumowany miód)
Vinum album opt. 250,0 – wino
Cocque forte, cola
M. D. S. trzy razy dziennie od jednej łyżki do jednego kieliszka po jedzeniu.