Jeżyna

Dodano: 22 lut 2023 Alfreda Walkowska

1.170 Jeżyna (brema)
Krzak, na którym rosną jeżyny, jest bardziej ciepły niż zimny.

(…)

Płuca

Jeśli ktoś odczuwa dolegliwości płuc i kaszle, powinien wziąć ber­tram, mniej liści jeżyny i mniej hyzopu niż tych liści oraz mniej oregano niż hyzopu, dodać miód i mocno zagotować w dobrym winie. Później niech przecedzi specyfik przez ściereczkę i pije go po spożyciu niewielkiego posiłku. Po sytym posiłku można go wypić w większej ilości. Niech człowiek ten czyni tak często, a jego płuca odzyskają zdrowie, zaś znajdujący się w nich śluz zostanie usunięty. Bowiem ciepła i siły wszystkich tych tak zmie­szanych [składników] zmniejszają produkty gnilne płuc i klatki piersiowej, które powstają z niewłaściwego ciepła i niewłaści­wego chłodu.

św. Hildegarda z Bingen „Physica”

 

Napój z jeżyn (H)
Decoctum Rubi fruticosi cp. (H)

To znakomity środek na wszelkie zaflegmienia. Już pierwsze doświadczenia dowiodły doskonałej skuteczności. 
Należy go zażywać zawsze po posiłkach – po niewielkim posiłku niewiele, po obfitszym więcej!

dr Gottfried Hertzka


Recepta:
Radix Pyrethri conc. 9,0 – (sproszkowany korzeń bertram)
Fol. Rubi frut. Rec. 7,5 – (liście/ziele jeżyny)
Herba Hyssopi conc. 2,0 – (hyzop w proszku)
Herba Origani vulg. Rec. 5,0 – (oregano w proszku)
Mel depuratum 10,0 – (odszumowany miód)
Vinum album opt. 250,0 – wino
Cocque forte, cola
M. D. S. trzy razy dziennie od jednej łyżki do jednego kieliszka po jedzeniu.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin