Orkiszowo-malinowo do kawy
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Jeżyna
Dodano: 22 lut 2023 Alfreda Walkowska
1.170 Jeżyna (brema)
Krzak, na którym rosną jeżyny, jest bardziej ciepły niż zimny.(…)
Płuca
Jeśli ktoś odczuwa dolegliwości płuc i kaszle, powinien wziąć bertram, mniej liści jeżyny i mniej hyzopu niż tych liści oraz mniej oregano niż hyzopu, dodać miód i mocno zagotować w dobrym winie. Później niech przecedzi specyfik przez ściereczkę i pije go po spożyciu niewielkiego posiłku. Po sytym posiłku można go wypić w większej ilości. Niech człowiek ten czyni tak często, a jego płuca odzyskają zdrowie, zaś znajdujący się w nich śluz zostanie usunięty. Bowiem ciepła i siły wszystkich tych tak zmieszanych [składników] zmniejszają produkty gnilne płuc i klatki piersiowej, które powstają z niewłaściwego ciepła i niewłaściwego chłodu.
św. Hildegarda z Bingen „Physica”
Napój z jeżyn (H)
Decoctum Rubi fruticosi cp. (H)
To znakomity środek na wszelkie zaflegmienia. Już pierwsze doświadczenia dowiodły doskonałej skuteczności.
Należy go zażywać zawsze po posiłkach – po niewielkim posiłku niewiele, po obfitszym więcej!
dr Gottfried Hertzka
Recepta:
Radix Pyrethri conc. 9,0 – (sproszkowany korzeń bertram)
Fol. Rubi frut. Rec. 7,5 – (liście/ziele jeżyny)
Herba Hyssopi conc. 2,0 – (hyzop w proszku)
Herba Origani vulg. Rec. 5,0 – (oregano w proszku)
Mel depuratum 10,0 – (odszumowany miód)
Vinum album opt. 250,0 – wino
Cocque forte, cola
M. D. S. trzy razy dziennie od jednej łyżki do jednego kieliszka po jedzeniu.
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]
12 wrz 2024