Orkiszowo-malinowo do kawy
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Nasz chleb św. Hildegardy
Dodano: 25 sie 2021 Alfreda Walkowska
Chleb na orkiszowym zakwasie
Składniki na trzy bochenki chleba:
Przygotowanie:
Czas aktywacji zakwasu jest różny, zależny od wielu czynników np. od temperatury w pomieszczeniu, warunków atmosferycznych…
Zakwas jest aktywny kiedy zostanie podwojona objętość (Fot. 5)
Z aktywnego zakwasu odebrać 23 g – przełożyć do małego słoiczka, zakręcić i odstawić do lodówki.
Do misy przelać 1,5 l zimnej wody, aktywny zakwas, dokładnie wymieszać, teraz dodać mąkę.
Wymieszać wszystko ale niedokładnie, tylko tak, aby połączyć składniki i aby nie było widać suchej mąki. Jeszcze nie wyrabiać ciasta, nie ugniatać, należy jedynie połączyć składniki. (Fot. 6)
Misę z zawartością przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić na ok. 45-50 min.
Dodać sól (45 g) (Fot. 7) wysypując na ciasto, palcami wcisnąć sól w ciasto, zawinąć po obwodzie do środka, pozostawić pod przykryciem na 15-20 min.
Teraz można zacząć wyrabiać ciasto. Wyrabianie powinno trwać ok. 15-20 min. Można ręcznie, można też robotem kuchennym.
Ciasto powinno tworzyć zwartą, elastyczną, gładką masę. (Fot. 8)
Po wyrobieniu należy rozpocząć składanie ciasta chlebowego aby napowietrzyć i wzmocnić siatkę glutenową.
Składać chleby co godzinę. Powtórzyć 5-6 razy. Składanie polega na wyciąganiu boków, zawijaniu, podwijaniu…
Po składaniach, ciasto podzielić na trzy części.
Przygotować koszyczki wiklinowe. Ważne aby zostały wyłożone lnianym lub bawełnianym płótnem.
Obficie obsypać płótna grysikiem orkiszowym. (Fot. 9)
Wyłożyć poszczególne części. Przykryć ściereczkami.
Koszyczki włożyć do lodówki (6-7°C). Pozostawić w lodówce 12-16 godz. (garowanie).
Jest to faza fermentacji końcowej.
Chleby wypiekać w piekarniku, najlepiej przy użyciu żeliwnego gara.
Piekarnik wraz z garem nagrzewać 1 godzinę w temp. 250°C.
Wyjąć z lodówki jeden koszyczek z chlebem, (Fot. 10, 11) przełożyć na papier do pieczenia. (Fot. 12, 13, 14, 15). Naciąć głęboko. (Fot. 16, 17).
Nacinanie chleba sprawia, że chleb podczas rośnięcia nie popęka w niekontrolowany sposób ale także jest to ważne dla względów estetycznych.
Z piekarnika wysunąć rozgrzany, żeliwny gar, szybko włożyć do niego nacięty chleb wraz z papierem. (Fot. 18, 19). Przykryć przykrywą. (Fot. 20)
Piec 25 minut przy zmniejszonej temperaturze do 240°C.
Po tym czasie zdjąć przykrywę (Fot. 21). Przykrywę należy pozostawić w piekarniku na dolnym poziomie, będzie potrzebna do wypieku kolejnego bochenka chleba.
Piec w odkrytym garze przez kolejne 20 minut w obniżonej temperaturze do 230°C
Po wypieku chleb wyjąć z gara i odłożyć na kratkę, lub oprzeć na krawędziach koszyczka do wystygnięcia (Fot. 22, 23, 24).
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]
12 wrz 2024