Błyskawiczny kakaowiec orkiszowy
Dodano: 21 gru 2022
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej typ 650
- 270 g cukru trzcinowego
- 45 g kakao w proszku
- 10 g sody oczyszczonej
- 3 g soli
Wymieszać.
Dodać:
- 270 ml mleka/napoju orkiszowego z migdałami
- 3 jajka
- 70 ml oleju słonecznikowego (do wysokich temperatur/do pieczenia)
- 60 g miękkiego masła
- 10 ml octu winnego
Wszystkie składniki wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 170°C.
Ciasto przelać do natłuszczonej okrągłej formy do pieczenia.
Piec około 55 minut.
Pozostawić do wystudzenia.
Przygotować polewę.
Składniki:
- 100 g cukru trzcinowego
- 13 g kakao
- 60 g masła
- 15 g wody
Składniki wymieszać w rondelku, zagotować. Powstałą polewą polać ostudzone ciasto. Przybrać płatkami migdałowymi.