Błyskawiczny kakaowiec orkiszowy

Dodano: 21 gru 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej typ 650 
  • 270 g cukru trzcinowego
  • 45 g kakao w proszku 
  • 10 g sody oczyszczonej 
  • 3 g  soli

Wymieszać. 

Dodać:

  • 270 ml mleka/napoju orkiszowego z migdałami
  • 3 jajka
  • 70 ml oleju słonecznikowego (do wysokich temperatur/do pieczenia)
  • 60 g miękkiego masła
  • 10 ml octu winnego

Wszystkie składniki wymieszać.

Nagrzać piekarnik do 170°C.
Ciasto przelać do natłuszczonej okrągłej formy do pieczenia. 
Piec około 55 minut. 
Pozostawić do wystudzenia. 

Przygotować polewę.
Składniki:

  • 100 g cukru trzcinowego
  • 13 g kakao
  • 60 g masła
  • 15 g wody 

Składniki wymieszać w rondelku, zagotować. Powstałą polewą polać ostudzone ciasto. Przybrać płatkami migdałowymi.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin