Błyskawiczny kakaowiec orkiszowy

Dodano: 21 gru 2022

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej typ 650 
  • 270 g cukru trzcinowego
  • 45 g kakao w proszku 
  • 10 g sody oczyszczonej 
  • 3 g  soli

Wymieszać. 

Dodać:

  • 270 ml mleka/napoju orkiszowego z migdałami
  • 3 jajka
  • 70 ml oleju słonecznikowego (do wysokich temperatur/do pieczenia)
  • 60 g miękkiego masła
  • 10 ml octu winnego

Wszystkie składniki wymieszać.

Nagrzać piekarnik do 170°C.
Ciasto przelać do natłuszczonej okrągłej formy do pieczenia. 
Piec około 55 minut. 
Pozostawić do wystudzenia. 

Przygotować polewę.
Składniki:

  • 100 g cukru trzcinowego
  • 13 g kakao
  • 60 g masła
  • 15 g wody 

Składniki wymieszać w rondelku, zagotować. Powstałą polewą polać ostudzone ciasto. Przybrać płatkami migdałowymi.