Różyczki
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Błyskawiczny kakaowiec orkiszowy
Dodano: 21 gru 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Wymieszać.
Dodać:
Wszystkie składniki wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 170°C.
Ciasto przelać do natłuszczonej okrągłej formy do pieczenia.
Piec około 55 minut.
Pozostawić do wystudzenia.
Przygotować polewę.
Składniki:
Składniki wymieszać w rondelku, zagotować. Powstałą polewą polać ostudzone ciasto. Przybrać płatkami migdałowymi.
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]
26 lut 2025