Błyskawiczny kakaowiec orkiszowy

Dodano: 21 gru 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej typ 650 
  • 270 g cukru trzcinowego
  • 45 g kakao w proszku 
  • 10 g sody oczyszczonej 
  • 3 g  soli

Wymieszać. 

Dodać:

  • 270 ml mleka/napoju orkiszowego z migdałami
  • 3 jajka
  • 70 ml oleju słonecznikowego (do wysokich temperatur/do pieczenia)
  • 60 g miękkiego masła
  • 10 ml octu winnego

Wszystkie składniki wymieszać.

Nagrzać piekarnik do 170°C.
Ciasto przelać do natłuszczonej okrągłej formy do pieczenia. 
Piec około 55 minut. 
Pozostawić do wystudzenia. 

Przygotować polewę.
Składniki:

  • 100 g cukru trzcinowego
  • 13 g kakao
  • 60 g masła
  • 15 g wody 

Składniki wymieszać w rondelku, zagotować. Powstałą polewą polać ostudzone ciasto. Przybrać płatkami migdałowymi.



Najnowsze wpisy

Różyczki

Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]

26 lut 2025

Pierogi orkiszowe

Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]

26 lut 2025

Goździk

1.27 Goździk (gariofoles, cariofoles)Goździk jest bardzo gorący i ma w sobie również pewną wilgoć, która daje się odczuć dzięki słodyczy, podobnie jak słodka wil­goć miodu. GłowaJeśli ktoś cierpi z powodu dolegliwości […]

26 lut 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin