Błyskawiczny kakaowiec orkiszowy

Dodano: 21 gru 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej typ 650 
  • 270 g cukru trzcinowego
  • 45 g kakao w proszku 
  • 10 g sody oczyszczonej 
  • 3 g  soli

Wymieszać. 

Dodać:

  • 270 ml mleka/napoju orkiszowego z migdałami
  • 3 jajka
  • 70 ml oleju słonecznikowego (do wysokich temperatur/do pieczenia)
  • 60 g miękkiego masła
  • 10 ml octu winnego

Wszystkie składniki wymieszać.

Nagrzać piekarnik do 170°C.
Ciasto przelać do natłuszczonej okrągłej formy do pieczenia. 
Piec około 55 minut. 
Pozostawić do wystudzenia. 

Przygotować polewę.
Składniki:

  • 100 g cukru trzcinowego
  • 13 g kakao
  • 60 g masła
  • 15 g wody 

Składniki wymieszać w rondelku, zagotować. Powstałą polewą polać ostudzone ciasto. Przybrać płatkami migdałowymi.



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin