Bułeczki błyskawiczne

Dodano: 26 sty 2022 Alfreda Walkowska

Składniki: 

  • 400 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • 1 szklanka wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto. 

Uformować bułeczki. 

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem. 

Piec 20-25 minut w temperaturze 200-220°C, do momentu, aż bułeczki się zrumienią. 

Piekarnika nie trzeba wcześniej rozgrzewać. 

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin