Tarta dyniowa
Składniki ciasto: 250 g mąki orkiszowej typ 650 125 g masła 1 żółtko 50-60 ml wody sól olej słonecznikowy (do smażenia) masło (do wysmarowania formy) Nadzienie: 2 małe cebule ok. […]
23 paź 2024
Bułeczki błyskawiczne
Dodano: 26 sty 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto.
Uformować bułeczki.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem.
Piec 20-25 minut w temperaturze 200-220°C, do momentu, aż bułeczki się zrumienią.
Piekarnika nie trzeba wcześniej rozgrzewać.
Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Składniki ciasto: 250 g mąki orkiszowej typ 650 125 g masła 1 żółtko 50-60 ml wody sól olej słonecznikowy (do smażenia) masło (do wysmarowania formy) Nadzienie: 2 małe cebule ok. […]
23 paź 2024
Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej białej typ650 100 g masła 1 jajko 70 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 4 łyżeczki wody szczypta soli Masa: 2 jajka […]
23 paź 2024