Bułeczki błyskawiczne

Dodano: 26 sty 2022 Alfreda Walkowska

Składniki: 

  • 400 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • 1 szklanka wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto. 

Uformować bułeczki. 

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem. 

Piec 20-25 minut w temperaturze 200-220°C, do momentu, aż bułeczki się zrumienią. 

Piekarnika nie trzeba wcześniej rozgrzewać. 

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Różyczki

Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]

26 lut 2025

Pierogi orkiszowe

Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]

26 lut 2025

Goździk

1.27 Goździk (gariofoles, cariofoles)Goździk jest bardzo gorący i ma w sobie również pewną wilgoć, która daje się odczuć dzięki słodyczy, podobnie jak słodka wil­goć miodu. GłowaJeśli ktoś cierpi z powodu dolegliwości […]

26 lut 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin