Żurek orkiszowy

Dodano: 31 mar 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

Zakwas orkiszowy:

  • 6 łyżek grysiku orkiszowego lub mąki orkiszowej z pełnego przemiału (mogą być płatki orkiszowe drobne)
  • 750 ml wody letniej (przegotowanej)

Żurek:

  • 1 l zakwasu orkiszowego
  • 2 l wody
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • mały kawałek selera
  • mały kawałek pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki hyzopu w proszku
  • 1⁄3 łyżeczki galgantu w proszku
  • 1⁄3 łyżeczki bertramu w proszku
  • majeranek lub macierzanka – kilka szczypt
  • mieszanka z kozieradką
  • hildegardowa przyprawa do potraw z galgantem lub „Przyprawa do potraw – mieszanka”
  • sól
  • pieprz
  • kawałek kabanosa drobiowego albo plaster szynki drobiowej wędzonej (opcjonalnie)
  • kilka gałązek natki pietruszki 

Przygotowanie:
Grysik, płatki lub mąkę zalać wodą, przykryć ściereczką.
Pozostawić w ciepłym miejscu.
Po ok. 48 godzinach zakwas jest gotowy.

Warzywa na zupę obrać.
Zagotować w wodzie razem z liściem laurowym, zielem angielskim, hyzopem, ewentualnie kabanosem lub szynką.
Gotować ok. 20 minut. 

Przygotowany wcześniej zakwas orkiszowy dokładnie wymieszać w słoiku i dodać do gotującego się wywaru.
Doprawić do smaku przyprawami.
Mieszając, krótko gotować.

Podawać w głębokim talerzu lub miseczce z ugotowanym i pokrojonym w plastry lub ćwiartki jajkiem oraz ewentualnie drobiowym kabanosem lub szynką ugotowaną w zupie.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin