Orkiszowo-malinowo do kawy
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Żurek orkiszowy
Dodano: 31 mar 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Zakwas orkiszowy:
Żurek:
Przygotowanie:
Grysik, płatki lub mąkę zalać wodą, przykryć ściereczką.
Pozostawić w ciepłym miejscu.
Po ok. 48 godzinach zakwas jest gotowy.
Warzywa na zupę obrać.
Zagotować w wodzie razem z liściem laurowym, zielem angielskim, hyzopem, ewentualnie kabanosem lub szynką.
Gotować ok. 20 minut.
Przygotowany wcześniej zakwas orkiszowy dokładnie wymieszać w słoiku i dodać do gotującego się wywaru.
Doprawić do smaku przyprawami.
Mieszając, krótko gotować.
Podawać w głębokim talerzu lub miseczce z ugotowanym i pokrojonym w plastry lub ćwiartki jajkiem oraz ewentualnie drobiowym kabanosem lub szynką ugotowaną w zupie.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]
12 wrz 2024