Mazurek orkiszowy

Dodano: 27 mar 2024

Mazurek/ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej typ 650
  • 120 g masła
  • 50 g cukru pudru trzcinowego
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Masło z lodówki pokroić w kostkę. Dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Zagnieść ciasto.

Zawinąć w folię lub woskowijkę, włożyć do lodówki na około 1/2 do 1 godziny. 

Ułożyć ciasto na papierze do pieczenia, przykryć papierem i rozwałkować na grubość kilku milimetrów. 

Ciastu nadać kształt dużej pisanki. Z odkrojonych części ciasta uformować paseczki i udekorować pisankę krawędzią, szlaczkami, kropkami… 

Ponownie włożyć ciasto do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Piec ok. 15 minut za złoty kolor. Ostudzić. 


Polewa:

  • 200 g białej czekolady
  • 3 łyżki suszonych malin lub wiśni 
  • 70 g śmietanki (opcjonalnie)

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać suszone maliny. Opcjonalnie można dodać śmietankę. Polać wystudzone ciasto.