Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Mazurek orkiszowy
Dodano: 27 mar 2024 Alfreda Walkowska
Mazurek/ciasto:
Przygotowanie:
Masło z lodówki pokroić w kostkę. Dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię lub woskowijkę, włożyć do lodówki na około 1/2 do 1 godziny.
Ułożyć ciasto na papierze do pieczenia, przykryć papierem i rozwałkować na grubość kilku milimetrów.
Ciastu nadać kształt dużej pisanki. Z odkrojonych części ciasta uformować paseczki i udekorować pisankę krawędzią, szlaczkami, kropkami…
Ponownie włożyć ciasto do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Piec ok. 15 minut za złoty kolor. Ostudzić.
Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać suszone maliny. Opcjonalnie można dodać śmietankę. Polać wystudzone ciasto.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025