Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Mazurek orkiszowy
Dodano: 27 mar 2024 Alfreda Walkowska
Mazurek/ciasto:
Przygotowanie:
Masło z lodówki pokroić w kostkę. Dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię lub woskowijkę, włożyć do lodówki na około 1/2 do 1 godziny.
Ułożyć ciasto na papierze do pieczenia, przykryć papierem i rozwałkować na grubość kilku milimetrów.
Ciastu nadać kształt dużej pisanki. Z odkrojonych części ciasta uformować paseczki i udekorować pisankę krawędzią, szlaczkami, kropkami…
Ponownie włożyć ciasto do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Piec ok. 15 minut za złoty kolor. Ostudzić.
Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać suszone maliny. Opcjonalnie można dodać śmietankę. Polać wystudzone ciasto.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025