Tiramisu orkiszowe
Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]
25 cze 2025
Mazurek orkiszowy
Dodano: 27 mar 2024 Alfreda Walkowska
Mazurek/ciasto:
Przygotowanie:
Masło z lodówki pokroić w kostkę. Dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię lub woskowijkę, włożyć do lodówki na około 1/2 do 1 godziny.
Ułożyć ciasto na papierze do pieczenia, przykryć papierem i rozwałkować na grubość kilku milimetrów.
Ciastu nadać kształt dużej pisanki. Z odkrojonych części ciasta uformować paseczki i udekorować pisankę krawędzią, szlaczkami, kropkami…
Ponownie włożyć ciasto do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Piec ok. 15 minut za złoty kolor. Ostudzić.
Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać suszone maliny. Opcjonalnie można dodać śmietankę. Polać wystudzone ciasto.
Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]
25 cze 2025
Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]
25 cze 2025