Mazurek orkiszowy

Dodano: 27 mar 2024 Alfreda Walkowska

Mazurek/ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej typ 650
  • 120 g masła
  • 50 g cukru pudru trzcinowego
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Masło z lodówki pokroić w kostkę. Dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Zagnieść ciasto.

Zawinąć w folię lub woskowijkę, włożyć do lodówki na około 1/2 do 1 godziny. 

Ułożyć ciasto na papierze do pieczenia, przykryć papierem i rozwałkować na grubość kilku milimetrów. 

Ciastu nadać kształt dużej pisanki. Z odkrojonych części ciasta uformować paseczki i udekorować pisankę krawędzią, szlaczkami, kropkami… 

Ponownie włożyć ciasto do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Piec ok. 15 minut za złoty kolor. Ostudzić. 


Polewa:

  • 200 g białej czekolady
  • 3 łyżki suszonych malin lub wiśni 
  • 70 g śmietanki (opcjonalnie)

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać suszone maliny. Opcjonalnie można dodać śmietankę. Polać wystudzone ciasto. 



Najnowsze wpisy

Tiramisu orkiszowe

Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]

25 cze 2025

Wątróbka drobiowa z boczniakami

Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]

25 cze 2025

Nagietek

1.122 Nagietek (calendula)Nagietek jest zimny i wilgotny. Ponadto posiada w sobie dużą zieloną siłę i przeciwdziała truciźnie. OtrucieCzłowiek, który zje lub wypije truciznę i któremu została ona podana, powinien ugotować […]

25 cze 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin