Mazurek orkiszowy

Dodano: 27 mar 2024 Alfreda Walkowska

Mazurek/ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej typ 650
  • 120 g masła
  • 50 g cukru pudru trzcinowego
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Masło z lodówki pokroić w kostkę. Dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Zagnieść ciasto.

Zawinąć w folię lub woskowijkę, włożyć do lodówki na około 1/2 do 1 godziny. 

Ułożyć ciasto na papierze do pieczenia, przykryć papierem i rozwałkować na grubość kilku milimetrów. 

Ciastu nadać kształt dużej pisanki. Z odkrojonych części ciasta uformować paseczki i udekorować pisankę krawędzią, szlaczkami, kropkami… 

Ponownie włożyć ciasto do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Piec ok. 15 minut za złoty kolor. Ostudzić. 


Polewa:

  • 200 g białej czekolady
  • 3 łyżki suszonych malin lub wiśni 
  • 70 g śmietanki (opcjonalnie)

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać suszone maliny. Opcjonalnie można dodać śmietankę. Polać wystudzone ciasto. 



Najnowsze wpisy

Jabłecznik z cynamonem

Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]

22 paź 2025

Pulpety z indyka z patisonami i koprem włoskim

Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]

22 paź 2025

Gałka muszkatołowa

1.21 Gałka muszkatołowa (nux muscata)Gałka muszkatołowa ma w sobie duże ciepło, zaś jej siły stanowią dobrą mieszankę. NastrójSpożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. […]

22 paź 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin