Placek z grysikiem orkiszowym

Dodano: 26 kwi 2023

Składniki:

Placki:

  • 2 całe jajka
  • 500 g mąki orkiszowej typ 650
  • 1/3 słoiczka miodu (250 g słoiczek)
  • 1/3 butelki śmietany (250 g)
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1/2 kostki masła

Ciasto zagnieść, podzielić na trzy części. Piec na złoty kolor (każdy po ok. 15 min w temperaturze 180°C).

Masa: 

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka grysiku orkiszowego
  • 1 szklanka cukru pudru trzcinowego
  • 1 kostka masła
  • 1 całe jajko
  • 1 olejek migdałowy
  • 200 g migdałów ciętych

Mleko i grysik zagotować i ostudzić.

Cukier puder, masło, jajko zmiksować na puch i dodawać ugotowany grysik i resztę składników.

Placki przełożyć masą.