Placek z grysikiem orkiszowym

Dodano: 26 kwi 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

Placki:

  • 2 całe jajka
  • 500 g mąki orkiszowej typ 650
  • 1/3 słoiczka miodu (250 g słoiczek)
  • 1/3 butelki śmietany (250 g)
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1/2 kostki masła

Ciasto zagnieść, podzielić na trzy części. Piec na złoty kolor (każdy po ok. 15 min w temperaturze 180°C).

Masa: 

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka grysiku orkiszowego
  • 1 szklanka cukru pudru trzcinowego
  • 1 kostka masła
  • 1 całe jajko
  • 1 olejek migdałowy
  • 200 g migdałów ciętych

Mleko i grysik zagotować i ostudzić.

Cukier puder, masło, jajko zmiksować na puch i dodawać ugotowany grysik i resztę składników.

Placki przełożyć masą.



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin