Placek z grysikiem orkiszowym
Dodano: 26 kwi 2023
Składniki:
Placki:
- 2 całe jajka
- 500 g mąki orkiszowej typ 650
- 1/3 słoiczka miodu (250 g słoiczek)
- 1/3 butelki śmietany (250 g)
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1/2 kostki masła
Ciasto zagnieść, podzielić na trzy części. Piec na złoty kolor (każdy po ok. 15 min w temperaturze 180°C).
Masa:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka grysiku orkiszowego
- 1 szklanka cukru pudru trzcinowego
- 1 kostka masła
- 1 całe jajko
- 1 olejek migdałowy
- 200 g migdałów ciętych
Mleko i grysik zagotować i ostudzić.
Cukier puder, masło, jajko zmiksować na puch i dodawać ugotowany grysik i resztę składników.
Placki przełożyć masą.