Placek z grysikiem orkiszowym

Dodano: 26 kwi 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

Placki:

  • 2 całe jajka
  • 500 g mąki orkiszowej typ 650
  • 1/3 słoiczka miodu (250 g słoiczek)
  • 1/3 butelki śmietany (250 g)
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1/2 kostki masła

Ciasto zagnieść, podzielić na trzy części. Piec na złoty kolor (każdy po ok. 15 min w temperaturze 180°C).

Masa: 

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka grysiku orkiszowego
  • 1 szklanka cukru pudru trzcinowego
  • 1 kostka masła
  • 1 całe jajko
  • 1 olejek migdałowy
  • 200 g migdałów ciętych

Mleko i grysik zagotować i ostudzić.

Cukier puder, masło, jajko zmiksować na puch i dodawać ugotowany grysik i resztę składników.

Placki przełożyć masą.



Najnowsze wpisy

Tiramisu orkiszowe

Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]

25 cze 2025

Wątróbka drobiowa z boczniakami

Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]

25 cze 2025

Nagietek

1.122 Nagietek (calendula)Nagietek jest zimny i wilgotny. Ponadto posiada w sobie dużą zieloną siłę i przeciwdziała truciźnie. OtrucieCzłowiek, który zje lub wypije truciznę i któremu została ona podana, powinien ugotować […]

25 cze 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin